Измериха най-ниската температура на Земята
The Lowest Temperature on Earth Ever Recorded
sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Измериха най-ниската температура на Земята

Измериха най-ниската температура на Земята

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k884
Измериха най-ниската температура на Земята
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
Виж ››

Тези дни учени измериха нов световен рекорд за най-ниската температура на Земята. На най-студеното място на нашата планета – континентът Антарктида, термометърът е показвал минус 91.2 градуса по Целзий.

Температурата бе измерена в района на японската станция „Купол Фуджи“, като за първи път градусите на термометъра падат под минус 90 градуса.

Новата най-студена точка на планетата е открита от Американския национален център, изследващ данни от снега и леда чрез спътника NSIDC.

Измериха най-ниската температура на Земята

Предишният рекорд за най-ниска температура също бе измерен на Южния полюс през 1983 г. на руската станция „Восток“, като тогава термометърът показваше минус 89.2 градуса по Целзий.

Станцията „Купол Фуджи“ е най-високопланинската от всички съществуващи на Антарктида. Тя е разположена на 3786 метра над морското равнище, за разлика от станция „Восток“, която се намирала на 3488 метра.

Пълните подробности около новия рекорд ще бъдат разкрити тази седмица по време на годишната среща на Американския геофизичен съюз.

Сред най-студенти места на планетата се нарежда и руското селце Оймякон, където е измервана температура от минус 71.2 градуса по Целзий през 1933 г.

По неофициални данни температурата е стигала и до минус 82 градуса през 1916 г.

Това е и най-ниската температура, измерена някога в населено място на Земята и най-ниската температура, измерена изобщо в Северното полукълбо.

Измериха най-ниската температура на Земята

Средните температури през зимата достигат до минус 45 градуса по Целзий, а единственото училище в селото прекратява занятия само като термометърът показва минус 52 градуса.

В сибирското село живеят около 500 души, като повечето от тях са еленовъди.

Повечето къщи в Оймякон се отопляват с дърва и въглища, а единици от селяните се радват на по-модерни отоплителни инсталации.

В района не вирее нищо, затова хората се прехранват с еленско, конско месо и риба.

В миналото около това селище са се разполагали Сталиновите лагери на смъртта, където съветският вожд е изпращал на изгнание своите политически опоненти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.2
54
43
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
учен
учен
07.02.2014 21:38
По-правилно е да се каже на Земната повърхност, защото по-нагоре става по-студено. И чак пък нищо да не вирее.)
3
1