sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Сами предизвикваме бъдещето си

Сами предизвикваме бъдещето си

Мечтаене

Според психолога Александра Сучкова човек провокира определени случки в бъдещето, чрез действията си в настоящето.

Експертът дава примери с тийнейджърите, чийто страх на родителите им от евентуално тяхно лошо поведение, подтиква случки, при които децата са наистина агресивни и неадекватни. Американският психолог професор Робърт Розентал е доказал, че съществува т.нар. Ефект на Пигмалион.

Този термин означава, че ако съобщите на даден човек да очаква определено събитие, то той несъзнателно ще се държи така, сякаш събитието наистина се е случило.

А това поведение ще провокира изпълнението на събитието в някакъв бъдещ момент. При един от експериментите си професор Розентал накарал някои от студентите си да дресират няколко мишки.

Желание

Психологът разделил студентите на 2 групи, като на едната казал, че мишките са глупави същества, а на другата, че са с особени възможности.

В края на опита се оказало, че мишките на студентите, които ги третирали като същества с особени възможности, са по-добре обучени от мишките, които са третирани като глупави същества.

Ефектът на Пигмалион е потвърден и от психолозите Ребека Къртис и Ким Милер. Те са направили експеримент с няколко двойки, като в единия случай изразявали добро мнение за партньора им, а в другия случай – лошо.

Жена Мечтае

В първия случай партньорите намирали общ език, а във втория – не. Според експертите искрената вяра, че нещо непременно ще се случи, често гарантира сбъдването на вашето желание.

Като пример се посочва Ефектът Плацебо, където вместо лекарство за болестта, на пациента се дава безобидно средство, но той като по чудо оздравява.

Смята се, че ако наистина желаеш нещо, то най вероятно ще се сбъдне, защото се стремиш към целта си.

Психологът Бертрам Форер също е провел интересен експеримент, при който раздал обобщени зодиакални характеристики на своите студенти и ги попитал доколко са верни.

Всички студенти са отговорили, че описанието им от зодията е вярно, но уловката е била, че всички студенти са чели характеристиката на една и съща зодия. Изводът е, че хората обичат да четат и говорят за себе си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 6
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
dirijabal
dirijabal
23.05.2016 19:50
Знам го от личен опит, вие тепърва откривате Америка :Д
1
0
Lidia
Lidia
17.08.2015 21:22
Fuck that
1
0
Йорданова
Йорданова
03.01.2015 19:12
Само пишете за да пълните страници. Гръмко заглавие и нищо потребно или полезно. Преписвате статии и все едно е открита топлата вода!?
4
6
Славян
Славян
01.10.2014 16:56
Знам го от много отдавна
3
1
Виктор
Виктор
10.12.2013 16:23
гг.
0
0
edno momi4e...
edno momi4e...
08.12.2013 17:12
това го зная много преди тези психолози да го открият
8
1
иле-ели
иле-ели
08.12.2013 14:25
така е
1
1