Разкопаха старинен магистрат в Пловдив

Пловдив

Античният форум в Пловдив се намира на ул. „Генерал Гурко”, от северната страна на Централната поща.

Форумният комплекс, в който има и Одеон, е най-големият на територията на България. Части от него днес могат да се видят от двете страни на Централната поща.

Той е строен в края на І в. н.е., когато Филипопол се сдобива с нов градоустройствен план и център (форум) по римски образец. Общата му площ е 11 хектара, като от трите му страни са били разположени магазини с еднакви размери, а от север – обществени сгради.

Одеонът се намира в северната част на Форума. Той има 300-350 места и е служел за седалище на градския съвет на Филипопол. По-късно през вековете бива превърнат в театър.

Днес се използва за камерни, театрални, музикални и литературни прояви като Античен фестивал, Фестивалите за мода на Националната камара за мода, фестивал на книгата „Пловдив чете”, концерти на ансамбъл „Тракия”, хорова формация „Евмолпея”, арт група „Славена”.

Разкопаха старинен магистрат в Пловдив

Археологическите разкопки в района на римския форум в Пловдив продължават и до днес. Наскоро донесоха и поредното откритие - статуя на магистрат в цял ръст.

Археолозите ненадейно се натъкват на мраморна човешка статуя на мъж с тога. Той държи в ръката си свитък. От това следва предположението, че това е статуя на виден магистрат.

Намерената скулптура е без глава. Датира от края на ІІІ - началото на ІV век. По следите на времето върху нея археолозите съдят, че е била изложена на открито не повече от 50 години, след което е вградена в стена.

Наскоро на същото място са открити парчета от няколко различни мраморни статуи, както и две мъжки глави. Една от тях може да принадлежи на откритата статуя. Това ще се установи при експертизите, които предстоят в Археологически музей - Пловдив.

Значението, което има римският форум в Пловдив, е безспорно. Размерите и функциите, които е имал, обуславят наличието на още много съществени разкрития и тайни, които той крие. А за да излязат наяве, работата по обекта не трябва да спира и за миг.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати