Изоставена диамантена мина в Русия поглъща хеликоптери

Диамантена мина Мир

Втората по големина изкуствено изкопана дупка в земята се намира в Русия. Тази огромна дупка всъщност е диамантена мина, която близо 10 години вече не функционира.

Ямата е с респектиращите размери 525 метра дълбочина и 1200 метра ширина. По ирония името на мината е Мир ( рус. свят). Съоръжението е функционирало до края на 2004 година, след което окончателно е затворено.

Мина Мир е достигнала внушителните си размери след няколко десетилетия експлоатация. Години наред стотици работници дълбаят твърдата земя в нечовешки климатични условия.

Мината се намира в близост до град Мирни, на територията на източен Сибир. На тези географски ширини средната продължителност на зимния сезон е седем месеца, а летата са кратки и доста хладни.

Хеликоптери

За добиването на един диамант с тегло един карат трябва да се изкопаят приблизително 250 тона земна маса – 250 тона твърда и скована от студ сибирска почва, скала и мед. Честа практика е било използването на контролирани взривове.

Годишно в мина Мир са били добивани по 10 милиона карата диаманти.

Внушителните размери на съоръжението пораждат проблеми във въздушния транспорт дори и сега, десет години след затварянето му.

В годините на студената война въздушното пространство над мината е било затворено за прелитащи самолети и хеликоптери, поради секретността на обекта и предназначението му.

Мина Мир

Години по късно, когато обектът е бил окончателно изведен от експлоатация, се оказва, че прелитането над него също може да е много опасно.

Поради големите си размери и характерната форма на фуния прелитащите над дупката в земята хеликоптери създават специфично завихряне на въздуха.

Въздушните маси се завихрят като гигантска въздушна фуния и низходящите въздушни потоци буквално „засмукват“ прелитащите хеликоптери.

Жертви на коварните въздушни течения вече са станали няколко летателни машини. По тази причина въздушното пространство над мината, която от птичи поглед наподобява обикновена гигантска дупка, е строго забранено.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 2
3 2
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
иво
иво
05.12.2013 22:38
не само добра а много хубаво измисленн нннннннннннннна.Нямам думи
1
3
Иван
Иван
05.12.2013 22:54
историята не е измислена, потърси в гугъл ще видиш че е реална
3
0
Вълчица
Вълчица
04.12.2013 10:19
Ха-ха! Хора!
Статията е добра!
2
1