Човекът, който обиколи целия свят

Пътешественици

Британецът Джеймс Аскуит твърди, че е посетил всички 196 международно признати държави. Той е едва на 24 години, което го прави най-младия човек, обиколил света.

Джеймс започва своето приключение през 2008 година, докато все още е студент. Въпреки крехката си възраст и присъщата нетърпеливост на младоците, той не бързал. Но целта била една – да посети всички страни, докато навърши 25.

Реално броят на всички държави, които са признати от останалите страни в света, не е съвсем ясен и често варира. 196 са международно признатите страни, но по други показатели държавите са 201, тъй като има няколко, които не са признати от всички.

Земята

Като най-сигурен критерии се счита членството в ООН. В тази Световна организация членуват 193 държави и две, които са със статут на наблюдател. Отделно има още 11, които не членуват. Така общата бройката възлиза на 206. Суверенитетът на 16 от тях обаче се оспорва.

Първата независима държава, която Джеймс посещава, е Виетнам. Той прекарва там почти три месеца. Следват САЩ и Канада, където отчита престой от шест месеца, посещавайки 27 щата от Хавай до Аляска.

Околосветско пътешествие

Младият британец е в Либия едва три седмици след падането на режима на Муамар Кадафи. Посещава Афганистан две седмици след бомбения атентат в Мазар-и-Шариф. Но най-дълго време прекарва в Африка – общо шест месеца. През това време пътува от Сенегал до Конго и след това се връща на изток. Една от най-големите трудности, пред които се изправя, е преминаването на границите на малките държави. Другата е лошото време, което го съпътства неизменно.

Част от другата необходимост – парите, Аскуит си е осигурявал, докато е пътувал. Работил е главно по барове и хостели. Общата изхарчена сума до момента възлиза на 125 000 британски лири.

Днес Джеймс Аскуит е в родния си град Стивънидж. Нуждата от адреналин обаче го тласка към нови пътешествия. Той мисли да посети Таити, Великденския остров и Антарктида.

Околосветската му обиколка не е призната официално за рекорд на Гинес. Миналата година човек на име Греъм Хюс стана първият човек, посетил 201 държави в света, без да използва самолет.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати