sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Създават коли роботи

Създават коли роботи

Антония Р.Антония Р.
Джедай
2k884
Коли роботи
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Очаква се след 3 години на пазара да бъдат пуснати първите коли роботи.

Тази новина беше обявена от американския предприемач и изобретател - Елън Мъск. Той споделя, че новите автомобили ще се движат на автоматичен режим при 90 на 100 от пробега на колата.

Изобретателят не пожела да разкрие други подробности от технологията на новите возила, които се разработвани компанията Tesla Motors, чийто ръководител е самият Елън Мъск.

Ключове от кола

Изобретателят сподели, че за сега са успели да създадат само прототип на автомобил, който се движи без участието на шофьора.

Според Елън Мъск за сега е много трудно да се създаде кола, която да е изцяло независима от водача, защото последните няколко процента от процеса на шофиране е почти невъзможно да бъдат автоматизирани.

Очаква се бъдещият робот-автомобил да се движи без помощта на шофьор в зависимост от ситуациите на пътя.

Автопроизводителите реагираха доста отрицателно на новината за автомобилите на бъдещето. Според тях това ще позволи на застрахователните компании да прехвърлят цялата отговорност на производителя при злополуки на пътя.

Въпреки това японската компания „Нисан“ сподели, че възнамерява да пусне първата си кола робот през 2020 г.

Коли на бъдещето

В тази посока работи и автомобилният гигант Mercedes. На изложение във Франкфурт бе показан нов модел на S-Class, който се е научил да следи дали е редно движението му със скорост над 190 км/ч.

Автомобилът може да се движи самостоятелно в задръстване, да предупреждава водача за умора и възможен сблъсък с пешеходец.

Други автомобилни компании, които работят по подобни проекти, са Toyota, Volkswagen, Cadillac, Continental, Nissan, General Motors, Audi, BMW и Volvo.

Volvo разкриха, че са разработили система, благодарение на която автомобилът може да си намери място на паркинг и да паркира сам.

Nissan разработват система, чрез която ще може да се реагира на появата на човек, който е изскочил внезапно от паркиран автомобил. Системата ще предупреждава за опасност от сблъсък с пешеходец и при необходимост ще спира автомобила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
52
43
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Райна
Райна
19.08.2014 21:56
Баш вече за мързели ... и как точно ще програмират милионите варианти на катастрофи ? Много интересно и за жалост ще е несполучливо. Според мен ще има пострадали
0
0