Нов вампир изникна в Несебър

Нов вампир изникна в Несебър

При археологически разкопки край църквата "Св. Архангели Михаил и Гавраил", построена през XIII в., се откри още един скелет, нарочен за вампир. Между останките на скелета, археолозите забелязали железен нож, забит в гърдите.

Проучваните гробове в местността край Несебър са 28 и са от периодите - XIII–XIV и XVI-XVII век. Гробът на предполагаемия вампир е от XVII век.

Нов вампир изникна в Несебър

Експертите допускат възможността човекът да е убит и ножът да не е забит с цел – предотвратяване на „вампирясване“.

Проучванията около несебърската църква "Св. Архангели Михаил и Гавраил" косвено доказват, че тя е построена върху по-ранен храм.

Между изследваните гробове археолозите откриха гроб на дете от XIV в. Интересното при него е, че ковчегът му бил залят с вар. Този ритуал се прилагал при жертви на чумни епидемии, за да се спре разпространението на заразата.

В миналото се вярвало, че чумата сама избира жертвите си, качвайки се по високи дървета на Атанасовден. На този ден на трапезата се слагали ориз, баница, питка и вино.

Нов вампир изникна в Несебър

Задължително било цялата храна да се изяде и виното да се изпие, след което чиниите и бутилките ритуално се чупели, като се смятало, че чумата е окончателно прогонена.

Все още не е установено дали откритият скелет на дете е бил заплаха от чума. Но според документални свидетелства чумна епидемия е покосила жителите на Несебър през XIV в.

Край храмовете "Св. Архангели Михаил и Гавраил" и „Свети Йоан Кръстител" са открити общо 66 гроба - повечето от тях все още не са изследвани.

Само преди няколко дни археолози откриха при разкопки край Перперикон мъжки скелет, за който се вярва, че му е правен ритуал против вампирясване. Гробът на акрополския „вампир“ е от XIII или XIV в. Сред останките беше открит и палешник, забит в тялото.

Археологът Николай Овчаров твърди, че гробът край Перперикон е близнак на открития преди година гроб на "вампир" в Созопол.

Рейтинг

5 4
4 3
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати