Съществуват ли хуманоиди?

Йети

Всички сме чували легендата за Снежния човек Йети, но малцина знаят, че съществуват хипотези за реалното му съществуване. Наименованието Йети идва от тибетски език, а неговата история тръгва от Хималаите.

Първата снимка на мистериозното създание е направена през 1951 г. от Ерик Шиптън, отправил се на експедиция към връх Еверест.

Българския фолклор възпява подобно на Йети същество, наречено Мечи човек. Според легендите той може да се срещне в Родопите.

През февруари 1985 г. инженер–лесовъд от горското стопанство в Родопите обикаля 15 км. в покрайнините на планинaтa, когато попада на странни следи от огромно стъпало. От начало лесовъдът помислил, че това са отпечатъци от мечка, но след като огледал размера, разбрал, че стъпката принадлежи на друго създание.

Мъжът снимал следите и решил да ги занесе в научното списание „Космос“. Там настанало истинско объркване – половината от служителите смятали, че снимките са фалшиви, а другата половина задължително искали да ги публикуват. Журналистите решили да изпратят снимките за експертиза в Института по криминалистика и криминология към МВР.

Оказало се, че снимките са автентични. Снимките са показани и на антрополози, които установяват, че следите от снимката не са от мечка.

Голямо стъпало

След като получили експертизата журналистите, решили да се консултират с Николай Спасов – завеждащ „Отдел бозайници“ към БАН. Ученият не успява да стигне до категоричен извод и не потвърждава тезата, че това са следи на хуманоид.

Откритите доказателства за съществуването на хуманоиди – отливки на стъпки, разкази за срещи със създанията и техни снимки са обединени в 2 изследователски проекта.

Единият е обществен и съвместен проект между университета в Оксфорд и зоологическия музей в град Лозана. Начело на този проект е генетикът - Брайн Сайкс.

Вторият проект е частно финансиран и се провежда в САЩ под ръководството на Мелба Кетчъм – зоолог и ветеринарен лекар.

Това изследване събра 111 проби от съществото Голямата стъпка.

Преди време д-р Кетчъм заяви, че е извлякла ДНК от пробите в сътрудничество с криминалистични и научни институции.

Анализът на ДНК показва, че по майчина линия съществото има човешки произход. По бащина линия произходът не може да бъде формулиран точно, защото подобен вид ДНК не е познат на науката.

Рейтинг

5 0
4 2
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати