Силите на чудотворните икони

Икони

Темата за вълшебните изцеления присъства в християнството още от самото му начало. Вярва се, че със силна молитва можем да намерим решение на проблемите и тревогите си.

Хиляди вярващи твърдят, че упованието в Бога върши чудеса. Векове наред хората търсят изцеление в божите храмове.

Историята на чудотворната икона „Пресвета Богородица Достойно есть“ започва през X в., когато за пръв път пред образа на Божията майка е изпято песнопение, което и до днес се изпълнява в целия православен свят.

Според преданията историята започва от килията на двама монаси в Света гора. Единият от монасите заминал на бдение в столицата Карея и оставил ученика си с иконата. През нощта при послушника дошъл непознат калугер, който запял с ангелски глас към иконата:

Църкви

„Достойно е наистина да те облажваме, Богородице! Присноблажена и пренепорочна майка на нашия Бог! “.

При тези думи иконата засияла с озарителна светлина.

Според хрониките килията, в която е станало чудото, била населявана от българи.

Ликът на божията майка вдъхва сили на болните и чрез иконата „Св. Богородица“ от Бачково.

Легендите разказват, че иконата „Св. Богородица“ е една от 20-те икони, за които Дева Мария лично е позирала. В манастира в Бачково иконата е донесена от странстващите монаси Окрамир и Атанасий.

Чудотворни икони

Миряните, които се прекланят пред нея, вярват че чудотворната икона ще помогне на всеки, която я докосне.

Чудотворната икона на „Св. Николай Мирликийски“ е образ, за който се вярва, че лекува физически болежки и душевни разстройства.

Преданието разказва как Св. Николай спасил един обеднял човек и трите му дъщери, но заради тази жертва загубил всичките си пари.

В замяна на това Бог го възнаграждава като 3 поредни нощи му изпраща 3 кесии със жълтици. За това Св. Николай се приема за покровител на парите. Иконата се намира в софийски храм от 30 януари 1944 г.

Изцеленията в християнството не се дават самоцелно. Те идват за да укрепят вярата на човек и да облагородят неговата душа, защото се смята, че единствено душата остава след смъртта.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 5
3 5
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
24.02.2015 10:07
Бе от 1200 години сте християни, вече имате и светци и лекуващи икони, а по улиците виждам в очите ви умърсените души. Забравихте какво означава Тангра, кой е Хан Крум и какво е направил за българите...
1
2
анонимен
анонимен
11.09.2013 22:49
икона е гръцка дума и се превежда изображение как може да се молят на картинки ако беше жив моисеи щеше да ви ги строши в главите богохулници
1
6
Ася Минчева
Ася Минчева
03.01.2015 15:29
Хората не се молят на изображението, а на Бога, който е изобразен и не иконите вършат чудеса, а самия Господ, като по този начин Той напомня за себе си и силата си, за да могат хората да укрепват вярата си през вековете!
5
0