Какво се случва с тялото ни на Марс

Марс

През 2023 година се очаква първите хора да кацнат на Марс. Те обаче трябва да са подготвени за това, което ще се случи по време на пътуването им към Марс, както и на самата планета.

Телата на хората са приспособени към живот на Земята. Затова както пребиваването им в безтегловност по време на полета в Космоса към Червената планета, така и пребиваването им на самия Марс ще промени много от физиологията им.

Хората, които ще пристигнат на Марс, ще са по-високи в сравнение с ръста си, който са имали на Земята. Това се дължи на пътешествията в Космоса, които удължават ръста с около 3 процента.

Червената Планета

Така например един човек, който е бил висок 180 сантиметра на Земята, на Марс ще бъде около 185 сантиметра. Това се получава заради отслабената гравитация, която отпуска гръбнака.

Когато се върнат на Земята, астронавтите възвръщат нормалния си ръст след няколко месеца. Но тези, които ще отидат на Марс, може и да си останат с новия ръст.

Хората, които ще пътуват към Марс, ще изгубят по време на полета около 1 процент от костната си маса на месец. Това ще се случи в долната част на тялото им. Засегнати ще бъдат долните крайници и кръстът.

След кацането си на Марс астронавтите, които ще се запътят натам през 2023 година ще изпитват дезориентация и ще халюцинират. Това се дължи на така наречената космическа болест.

Космонавт

При кацането си на Марс астронавтите ще имат големи физиологични проблеми – те ще са с отоци и със запушен нос. Това ще бъде предизвикано от безтегловността.

Тялото на човека съдържа около 60 процента вода. При безтегловност течностите в тялото се качват в горната му част. Така цялото лице се надува и вените на шията сякаш ще се пръснат.

Тези симптоми отшумяват след кацането, но трябва да мине доста дълъг период от време. Кой ще успее да се грижи за астронавтите, които ще кацнат на Марс, след като те пристигнат, не е ясно.

Проблем при кацането ще бъде и фактът, че по време на космически полет човек губи над 20 процента от обема на кръвта си. Това може да доведе до сърдечни проблеми и слабо оросяване на мозъка, затова през първите дни на Марс астронавтите може да са в несвяст. Затова би било добре да има специалисти, които да им помогнат, но това е невъзможно.

Земната храна ще има съвсем друг вкус на Марс. Затова отсега астронавтите, които ще пътуват натам, трябва да свикнат с мисълта, че няма да могат да се радват на любимите си вкусове.

Друг проблем, който може да възникне на Марс, е промяната на зрението. Може да се стигне до късогледство или далекогледство, както и до повишено вътречерепно налягане.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 3
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
morfeus
morfeus
25.02.2015 11:40
още повече храна за рептилите. ...
1
0
31267
31267
19.07.2014 17:01
Ами да не ходт на Марс.
3
0