Откриха пандоравирус с извънземен произход

Бактерии

Френски учени откриха най-големия вирус, откриван някога до сега. Авторите на откритието едва ли са предполагали, че рутинното изследване на водите в крайбрежията на Чили и Австралия ще доведе до откритието на живота им.

Жан мишел Клавери и екипът му от френския университет Екс-Марсел се отправили в търсене на гигантския вирус, след като попаднали на негови следи в пробите с морска вода.

Учени

Но това, което открили, надхвърляло и най-смелите им очаквания.

Новооткрития вирус надвишавал десетократно по размер всички останали познати на науката вируси. Името, което Клавери и екипът му са дали на откритието си, е „пандоравирус“.

Пандоравирусът има размер от 1000 нанометра, което позволява да бъде разгледан дори и с обикновен ученически микроскоп.

Изследвания

За сравнение най-големият вирус, познат на науката до този момент – мегавирусът, има едва 500 нанометра дължина, а по-голяма част от останалите вируси едва надхвърлят 10 нанометра.

Гигантският размер не е единствената уникална характеристика на пандоравируса. Той се отличава и с нетипична за вирусите правилна форма. Това дълго време е подвеждало учените погрешно да го смятат за бактерия.

За да определят дали открития микроорганизъм е бактерии или вирус учените провели прост, но много ефективен експеримент. Те третирали с антибиотици образци морска вода, в които се съдържал пандоравирусът.

Космос

По този начин унищожили всички бактерии в средата. След това в същата вода поставили и амеби. Когато всички амеби измрели, учените вече били напълно убедени, че си имат работа с нов вирус.

Ключово, за значението на откритието на френските учени, е изследването на ДНК-структурата на пандоравируса.

Данните показали, че той има едва 6 процента съвпадение на генома с този на останалите организми на планетата.

Според д-р Жан Мишел Клавери и екипът му това категорично доказва извънземния произход на открития микроорганизъм.

Французите са на мнение, че пандоравирусът и пристигнал на нашата планета още в далечни времена и е успял да оцелее до наши дни.

Учените успокояват, че пандоравирусът не представлява никаква опасност за хората. Според тях той се среща само в морската вода и може да вирее само под вода.

Експертите вярват, че в първоначалната си форма той е оцелявал в клетъчни структури, които вече не съществуват на нашата планета.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 4
3 1
2 4
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
s
s
25.07.2013 20:59
Е,да,та кой знае дали извънземните всъщност не изглеждат като вируси.Никой не твърди,че са хуманоиди.Има микроорганизми,които могат да контролират мозъка и действията на макроорганизмите,в които живеят.
0
0
darKneSS..inHeR.SoUL
darKneSS..inHeR.SoUL
24.07.2013 14:03
егати яката статия!!!!!!!!!!!
1
0