5 климатични дизайна, вдъхновени от природата

Биомимикрия

Дизайнерите се обръщат към биомимикрията, за да разработят по-добри технологии за охлаждане.

Горещи вълни обхващат по-голямата част от планетата, а операторите на електроенергийната мрежа се изпотяват дори повече от своите клиенти. Климатичните системи използват огромно количество енергия, поради което група от дизайнери проектират няколко нови метода за охлаждане, заимствани от природата.

Системи за охлаждане

Тези проекти показват какво може да се научи от биомимикрията, като се приложи проблема с охлаждането в частност.

1. Охлаждане, вдъхновено от термити - Може би най-известният пример за биомимикрия, когато става въпрос за отопление и охлаждане, е вдъхновен от термити. Преди няколко години учените откриха, че в големите могили на термити в Африка, дори по време на страшните жеги, вътре е сравнително хладно.

Молове

Насекомите постигат това с хитра система от въздушни джобове, които задвижват естествена вентилация чрез конвекция. Първата подобна инженерна система е приложена в търговски център в Зимбабве, който се охлажда с външния въздух.

2. Обмяна на топли и студени течения, вдъхновена от птиците - Патиците и пингвините, които живеят в студен климат, имат иновативна адаптация за оцеляване. Във вените и артериите по протежение на краката им съществува насрещен поток, който способства за затоплянето и охлаждането на кръвта на животното.

Птици

Така се осъществява запазване на телесната температура, като зоните, изложени на външната среда, се зареждат с охладената кръв.

Тръбните топлообменници и климатични системи по цял свят са на този принцип и имат максимална ефективност.

3. Абсорбция на влага, вдъхновена от кърлежи - Изсушителната система също изглежда сякаш следва формите на биомимикрията. Такава система е създадена за да изтегля влажността на въздуха в дадена сграда. За целта се използва течен солеви разтвор. Всичко това е близко метода, с който кафявият кучешки кърлеж секретира, за да абсорбира водата от въздуха.

4. Вдъхновено от урагани и водовъртежи - Компанията, наречена Прихващане на природните сили (ППС), заимства логаритмична спирална форма на явления, като урагани, водовъртежи и дори въздушния поток в човешката трахея. От компанията твърдят, че продуктите им са с по-ниска турбуленция и по-висока ефективност на охлаждане.

5. Продукти, вдъхновени от плавниците на китовете - Дизайна включва вентилаторни перки, позволяващи по-голяма подемна сила, следователно и по-голямо движение на въздуха. Това е вдъхновено от плавника на гърбестия кит. Продуктите движат 25% по-повече въздух от обикновените охладители и използват 20% по-нисък разход на енергия. Работи се по създаването на по-мощни перки за вятърни турбини.

Виж повече

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати