Снежният човек от Минесота

Снежният човек от Минесота

Според привържениците на теорията за съществуването на Голямата стъпка, Снежния човек от Минесота и най-сигурното доказателство, че митичното същество броди из земите на Северна Америка. Не само това - мнозина вярват, че той е липсващото звено в теорията на Чарлз Дарвин да еволюцията на хората от човекоподобен примат.

Славата на този артефакт е противоречива. Според Франк Хансен, който дълги години се грижи за „Голямата стъпка“ от Минесота, той е открит в средата на миналия век във вечно замръзналите сибирски полета. Не знае кой и как е успял да го докара до Америка, където дълго време е показван като атракция в редица търговски центрове, панаири, карнавали или МОЛ-ове.

Експонатът представлява напълно запазено в ред тяло на същество от от мъжки пол, което прилича на неандерталец или друг праисторически предшественик на съвременните хора. Снежният човек е висок около 1.80 сантиметра и притежава характерен издължен назад череп и сплескан нос.

Еволюция

В търсене на доказателства за в автентичността на артефакта двама криптобиолози – Айвън Андерсън и Бърнард Хювелман, са допуснати да го разгледат отблизо, доколкото е възможно да разгледат нещо скрито под килограми лед.

Заключението на двамата учени е, че съществото е автентично и не става дума за нещо изкуствено, защото ясна се виждат белезите от вкочаняване там, където кожата е изложена на допир с леда.

По-внимателно вглеждане в него разкрива, че едната му ръка несъмнено е счупена, а едното му око е изхвърлено от очната орбита. Според широката научна общественост травмата на окото на Снежния човек от Минесота е предизвикана от куршум, чиято входна дупка ясно се вижда на тила на Йети. Единствения проблем е, че по времето на неандерталците огнестрелни оръжия не са съществували и най-вероятно става дума за измама.

Ледове

Въпреки недоверието на колегите си няколко години по-късно Бърнард Хювелман публикувал научна теория в Белгийския научен журнал, където изказал предположението, че не става дума за неандерталец или за Голямата стъпка, а за съвършено нов вид първобитен човек, потомък на неандерталците, която той нарекъл Хомо Понгоид (Homo pongoides).

Според Хювелман този потомък на неандерталците и днес може да се срещне в някои части на Виетнамската джунгла. Именно по време на Виетнамската война заблуден куршум може да е убил тайнственото същество. Но дори и тази меко казана откачена теория за произхода на снежния човек не обяснява как точно той се е озовал в Сибир.

Неандерталци

Славата на Снежния човек от Минесота бързо обикаля територията на САЩ. Дори главния редактор на списанието Аргози публикува статия за него със заглавие „Това ли е липсващото звено от еволюцията“. В опит да повдигне завесата на загадката от списанието се свързват с Хансен с искането да допусне до спесимена авторитетни изследователи от Смитсоновия институт.

Първоначално Франк Хансен се съгласява с изследванията, след което отказва като се позовава на забрана от страна на тайнствения собственик на артефакта. Нещо повече - участието в различни изложения и въобще показването на Йети пред публика е преустановено завинаги. Няколко години по-късно Хансен лансира „нов“ Йети, който според очевидци е лошо копие от гума и латекс и далеч не прилича на оригиналния обект.

Петдесет години след като изчезна от сцената и от фокуса на публичното внимание Снежния човек от Минесота се завръща триумфално. Защото, който и да е бил предишния му собственик, той го е продал на Стив Басти, собственик на Музей на странното в Остин, Тексас.

Като добър бизнесмен новия собственик на Йети вече продава билети за предстоящата му изложба. Нещо повече – договорено е и гостуването на експоната в Международния музей по криптология на Лоран Колман в Мейн още следващото лято.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати