Същност и действие на софрологията

Софрология

Целта на софрологията е да помогне на хората да контролират умственото си състояние и да се чувстват по-удобно в телата си. За да се осъществи това, практикуващите използват специални физически движения с мисловни упражнения.

Привържениците на този алтернативен здравен метод смятат, че хората, които го практикуват, са по-спокойни и по-способни да се справят с живота, стреса и тревогите.

Курсове по софрология

Основателят на тази техника е доктор Кейседо. Той я разработва през 1960 г. в Швейцария. В началото използвал метода за лечение на психични или медицински заболявания, но сега методът се практикува от здрави хора, като релаксираща техника.

Физическите упражнения, които са част от софрологичната техника, са подобни на йога упражненията. Те се правят с цел, хората да осъзнаят телата си. Това осъзнаване е свързано и с духовното осъзнаване на света около тях.

Медитиране

Техниката има за цел да научи хората, че околната среда и мислите в главата им рефлектират върху тялото им и обратно. По този начин практикуващите могат да почувстват избора, който правят и да променят поведението си, което е в ущърб на тяхното щастие.

Медитация

Софрологията има три цикъла, а всеки от тях разполага с четири нива на обучение. Редукционният цикъл, който е първи, предлага движения и релаксации, с които се разглеждат миналото, настоящето и бъдещето. Прекарва се време в мисли за желанията, добрите случки от миналото и личните ценности.

Във втората фаза на цикъла, от практикуващият се иска да разбере, къде се вписва във вселената. Освен това учениците прекарват време, в което да усетят вибрациите на телата си.

В последния етап, в Екзистенциалния цикъл, хората научават за важността на индивидуалността и свободата в софрологията, и за приложението да бъдат в пълно съзнание със света около тях.

Дишането, движенията и мисловните упражнения могат да се практикуват от ученика и извън курсовете по софрология. Техниката може да се използва преди събития, като раждане или изпит, за да се постигне концентрация и освобождаване от напрежение.

Софрологията помага при безсъние и заболявания предизвикани от стрес, премахва тревожността и подобрява настроението.

Рейтинг

5 4
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати