Не заспивайте – тази вечер ще има парад на планетите

Не заспивайте – тази вечер ще има парад на планетите

Три планети ще си организират парад тази вечер. Малко след залеза на Слънцето Меркурий, Венера и Юпитер ще се доближат визуално една до друга и ще застанат приблизително в една линия.

Явлението е известно като „малък парад на планетите“.

Не заспивайте – тази вечер ще има парад на планетите

Когато две, три или четири от планетите в Слънчевата система се подредят в права линия над земния хоризонт, тогава се наблюдава астрономическото явление „малък парад“.

Обикновено в права линия се нареждат Венера, Марс, Сатурн и Меркурий. Подобно събиране се наблюдава не по-често от веднъж годишно. Два пъти годишно любителите астрономи могат да наблюдават срещите между три небесни тела, а двойките се наблюдавате ежемесечно.

Не заспивайте – тази вечер ще има парад на планетите

Много по-рядко се наблюдава „Голям парад на планетите“, когато пет или повече планети застанат в права линия над хоризонта. Подобно явление се случва само веднъж за период от 18-20 години. Тогава от Земята може да се наблюдава как Венера, Юпитер, Марс, Сатурн и Уран застават една до друга.

Всички, които желаят да се насладят на астрономическото планетарно ревю ще могат да го сторят след 21:00 тази вечер. Планетите ще са видими над линията на хоризонта в посока запад-северозапад.

По-запалените любители-астрономи могат да се възползват от предложението на астрономическата обсерватория в Габрово, която организира наблюдение при ясно време тази вечер в часовете от 21:00 до 22:30 часа.

Дори и да изпуснете небесното шоу днес, още имате време да видите „малкия парад“. Според учените във вечерите от 30 май до 8 юни подредбата на планетите ще продължава да бъде видима, с малко по-големи усилия, над северозападния хоризонт.

Виж повече

Рейтинг

5 7
4 11
3 6
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати