Учени: Човекът е произлязъл от водна маймуна

Произход на човек

Водна маймуна е прародителят на съвременния човек, става ясно от нови проучвания за произхода на хората. Това опровергава теорията за произхода ни от маймуните, тъй като в нея не са споменати водни създания.

Според новите проучвания на специалисти в изследване на човешкия произход съвременните хора дължат произхода си на маймуни, които са живеели предимно във водата.

Произход на хората

Има учени, които са работили върху тази хипотеза преди повече от половин век, но тогава подобно идея се е сторила абсурдна на много от специалистите.

Като аргументи в полза на това твърдение се изтъкват редица факти за хората, които ги различават анатомично от маймуните и ги доближават до водните създания.

Това е на първо място, че хората имат подкожни мазнини и ларинкс, което е обичайно за организмите, които са пригодени за живот във водата.

Еволюция

Хипотезата е подкрепена и от други аргументи, които сочат, че ако имаме нещо общо с маймуните, то те би трябвало да са живели във водата.

Като са живеели във водата, маймуните са били по-слабо окосмени от останалите, които са живеели на земята. Постепенно мозъците им са се развили и са станали с по-голям обем, отколкото тези на сухоземните маймуни.

Според специалистите прародителите на човека, които са живеели във водни пространства, са ги обитавали в продължение на десетки хиляди години.

За разлика от маймуните, които ходят на четири крака, водните маймуни постепенно развили умението да държат главата си над водата. Заради този факт хората, за разлика от маймуните, ходят изправени.

Натрупването на подкожните мазнини при хората, според проучванията на специалистите се е развило заради факта, че телата на водните маймуни е трябвало да балансират температурата си в студената вода. Така те не са рискували да загинат от прекомерно охлаждане.

Освен това е установено, че носните кухини на хората са доста по-големи в сравнение с тези на маймуните и това според специалистите се дължи на факта, че е трябвало да задържат главите си над водната повърхност.

Рейтинг

5 1
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
11
11
22.07.2013 07:55
Не се напъвай да проучваш рода си. Пра дядо ти е бил русалка, а ти си копърка.

Авторите на тази статия - тъпи като на слон гъза.
3
2
Поля
Поля
22.06.2013 13:10
Значи пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра-пра дядо ми е бил...русалка?!?Трябва да си проуча по-добре семейното дърво...
4
0
Nlll
Nlll
19.06.2013 15:25
Смях се от сърце, както на статията, така и на коментарите.
4
0
Луиза
Луиза
27.05.2013 22:20
И аз мисля,че с еволюцията ставаме все по-плиткоумни и то в много отношения.
3
0
уазаа
уазаа
27.05.2013 20:46
Аз мисля, че сме произлезли от въздушни маймуни. В началото предците ни са били космати, но от многото летене космите опадали. И от многото летене мозъка ни се уголемил, понеже се е напълнил с въздух. Ето това е и причината да се пишат такива плиткоумни статии в 21 век.
2
0
Иван
Иван
25.05.2013 13:36
Ново 5

Или по-точно няма за какво друго да се пише-нали?
2
0