Свещената символика на Лотоса

Лотос

Лотoсът е любимото цвете на Боговете. В тантризма то изразява женското начало.

Обсебени от това цвете обаче са хиндуистите. Според тях във всеки човек се намира духът на лотоса. Дори самото преклонение на хинду ритуала е наречено "акт на цвете".

Лотосът символизира най-вече красота, благоденствието и плодородието. Цветето се използва и за описание на женската красота, особено женските очи.

Една от най-често срещаните метафизични аналогии, сравнява многогодишното извисяване на лотоса към съвършена красота с еволюцията на съзнанието - от инстинктивни импулси към духовно освобождение.

В будизма лотосът изобразява най-възвишеното състояние на човека - високо вдигната, чиста и непорочна в слънцето глава и крака вкоренени в света на опита.

Има история затова, че лотосът е произлязъл от пъпа на бог Вишну, а в центърът на цветето стои създателят Брахма.

Хинду текстовете описват, че водата представлява размножителния аспект на "абсолютното", а космическият лотос - генеративния.

Покровителката на добрия късмет и богатство - Лакшими, е стояла на разцъфнал розов лотос и като богиня е държала лотос в дясната си ръка.

Счита се, че тя се е появила от цветето на челото на бог Вишну. За преклонението ѝ се използват 108 семена на лотос.

Дурга - богинята на силата, бореща се с демони, е окичена от Варуна с венец от лотоси.

Сарасвати, богинята на мъдростта, се асоциира с белия лотос. Почти всички божества в хиндуизма са представени седящи върху лотос и държейки го в ръцете си.

Лотосът може да бъде в различен цвят, който издава различна символика.

Цвят Лотос

Бял лотос

Символизира мисловна чистота, духовно съвършенство и омиротворяване на нашата природа. Обикновено е с осем листа съответстващи на Благородния Осмократен Път на Добрия закон.

Червен Лотос

Това е лотосът на любовта, състраданието, страстта, енергичността, на всичките качества на сърцето.

Син Лотос

Символизира победата на духа над сетивата, на интелигентността, на мъдростта и на знанието. Винаги е представен, като частично отворена пъпка, чийто център никога не се вижда, олицетворява "съвършенството на мъдростта".

Розов лотос

Този е върховният лотос, запазен обикновено за най-високите божества, понякога е объркван с белия, който е лотосът на историческия Буда.

Пурпурен лотос

Наречен още мистичният лотос, представен само в изображения принадлежащи на няколко езотерични секти. Цветята могат да бъдат напълно разцъфнали и да откриват вътрешността си, или да са в пъпка, с обикновено стъбло, двойно или тройно. Лотосите могат да бъдат описани в купа или поднос, символизирайки почит.

Виж повече

Рейтинг

5 5
4 5
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати