sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Умни компютри застрашават човешкия вид

Умни компютри застрашават човешкия вид

Умни компютри застрашават човешкия вид

Дали главоломното развитие на новите технологии не бележи началото на края за човешкия вид. Редица учени са на мнение, че хората ще се изправят пред опасността от човешки геноцид още в края на това столетие. Според тях, в едно технологично развито общество просто няма да има място и за хората и за роботите едновременно.

Бърнард Майерсън от IBM смята, че в близко бъдеще смартфоните ще могат да симулират осезание, благодарение на разширените функции на сензорния екран. Според него не сме далеч от момента, в който ще бъдем заобиколени от познавателни изчислителни системи, които ще ни помагат да мислим. В най-близко бъдеще компютрите ще се сдобият с някои чисто човешки способности е предвиждането на специалистите от IBM.

Умни компютри застрашават човешкия вид

Инженерите уточняват, че в случая на става дума за копиране на човешкия мозък и неговите необятни възможности. По-скоро се дава възможност на изкуствения интелект да се опитва да разсъждава, да чувства и дори да твори. Тези творчески способности при хората са закодирани в дясното полукълбо.

Редица специалисти са силно разтревожени от подобно развитие на технологиите. Според тях е неразумно и безотговорно да се дадат такива възможности на машините. За разлика от хората, изкуствения интелект не притежава естествените задръжки под формата на морални принципи и етика и е съмнително, че те могат да бъдат програмирани в него.

Според професор Хю Прайс от Кеймбриджкия университет горилите за много показателен пример за това. По думите му, приматите не са заплашени от изчезване, защото хората умишлено ги изтребват или са враждебни към тях. Просто човечеството по един или друг начин изменя околната им среда, така че тя да е съобразена с неговите нужди, без да се съобразява с нуждите на останалите. Същата участ заплашва и хората.

Умни компютри застрашават човешкия вид

„За да не споделим участта на животните, трябва да си дадем сметка как можем да сме полезни на машините. В противен случай рискуваме да станем ненужен баласт“, споделя проф. Прайс -„Какви може да са очакванията към роботи, които никога не се изморяват и са равнодушни към човешките ценности? “.

Учените от Кеймбриджкия университет се опитват да оценят какъв е рискът изкуствения интелект да пороби човешката раса или дори да ни изтрие от лицето на Земята. За целта те са създали център за изучаване на рисковете (Centre for the Study of Existential Risk – CSER).

Според експертите да се дадат такива възможности на машините би било равносилно да се отвори кутията на Пандора. Ян Талин, един от основателите на Skype обяснава: “Изчислителните мощности на електронните системи растат с толкова бързи темпове, че в края на краищата компютрите сами ще се сдобият със свръхинтелект.

Апокалипсисът за човешкия род ще започне, когато изкуствения разум се научи да се програмира сам, без участието на хората. Тогава компютрите ще поемат контрол над сферите на технологично развитие и ще започнат да разпределят ресурсите съобразно собствените си нужди. Докато напълно не ни изместят и в крайна сметка изтрият от лицето на планетата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 5
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Fallen Angel
Fallen Angel
07.04.2016 16:34
Според мен не трябва да създаваме изкуствен интелект като човешкия!
1)Има вероятност да изтрият човешкия вид. Те ще бъдат роботи (мисля), и ако е така те няма да изпитват никакви чувств към създателите си (ние)
2)Както е казала Мария Гатова - защо трябва да модернизираме всичко, че даже да създаваме изкуствен интелект като нашия. Защото ни е скучно и нямаме с кого да си говорим ли??? Има 7,3 милиарда души на Земята (за средата на 2015г)!!! Пък и имаме интелект близък до нашия, но не изкуствен - маймуните.
3) Ако искате създавайте изкуствен интелект, но не с достатъчно възможности, така че да ни застрашава. Но като ги знам учените, те ще искат да видят докъде могат да стигнат!
1
0
M. G.
M. G.
21.07.2014 09:22
Моля?!Вие нормални ли сте?Може и без технологии!Спрете докато можете!!!!
1
0