sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Сватбени обреди

Сватбени обреди

Сватбени обреди
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Първият вид брак в историята вероятно е бил този между пещерния човек и избраната от него жена. Той се промъквал в лагера ѝ, открадвал я и я криел в пещерата си, докато близките и се примирят.

Много от сватбените обреди водят началото си от онези времена. Някои от тях, практикувани и до ден днешен, носят символизъм, други са се превърнали в утвърдени традиции с отмрели отдавна значения. Ето най-разпространените традиции и значенията им.

Годежен пръстен - Независимо от формата му, той представлява вид залог. Сложен на дясната ръка на жената, трябва ясно да индикира на останалите мъже, че дамата е забранена територия.

Сватбени халки

Юнски сватби - Вярването, че юнските бракове са най-успешните, произлиза от римляните. Те кръстили месец юни на Юнона, богинята на жените, като вярвали, че тя благославя браковете, сключени през нейния месец.

Сватбен букет

Булки - На староанглийски Bride - булка, означава готвачка. Е, това е положението.

Сватбена рокля

Шафери и шаферки - Обичаят произтича от римското правило да има десет свидетеля на церемонията. Те присъствали, за да объркат злите духове, които винаги се присламчвали към веселите събития. Шаферите и шаферките трябвало да са облечени като младоженеца и булката, за да объркат Дявола.

През Средновековието мъжът крадял булката, като пещерните ни предци. Докато разгневените роднини се опитвали да спасят момичето от обезчестяване, шаферите пазели вратата на спалнята.

Сватбена халка - В много народи булката била възприемана като покупка, а пръстенът удостоверявал осъществената сделка. Сватбената халка се слага на третия пръст на лявата ръка, тъй като се смята, че вената на любовта директно свързва този пръст със сърцето.

Булчински букет - На него винаги има вързани на възли панделки. Те са известни като "възли на любовта". Хвърлянето на букета е сравнително нова традиция. Което момиче го хване, то ще мине следващо под венчилото.

Бялата рокля - Тя символизира радост. През годините бялото се възприема и като символ на невинност, и чистота.

Нещо старо, нещо ново, нещо назаем и нещо синьо - най-доброто старо нещо е стар жартиер от щастливо омъжена жена. Взетото назаем е най-добре да е парче злато. Синият предмет се явява като култ към Луната, а за ново най-често се взема булото.

Хвърляне на ориз - Средство за пропъждане на духовете, объркани от звънтящия по земята ориз.

Пренасяне на булката през прага - Този обичай е с цел да предотврати две иначе много лоши поличби: невестата да се спъне и да падне, и фаталната грешка, да влезе с неправилния крак (левият).

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати