Откриха древен континент на остров Мавриций

Мавриций

Остров Мавриций е познат по-цял свят като желана туристическа дестинация. Френския поет Шарл Бодлер го е описал като райска градина. Заедно с островите Реюниън и Родригес е част от Макаренския архипелаг. Намира се в югозападната част на Индийския океан, на около 2000 км. източно от континента Африка.

Според разбиранията на геолозите остров Мавриций е един сравнително млад остров. Специалистите смятат, че се е образувал около 10 милиона години в следствие на множество подводни вулканични изригвания. Продължаващите и в момента текточини процеси са причината за множеството геоложки проучвания на района.

Остров Мавриций

При едно от тях са открити следи от древен континент на остров Мавриций. Екип от геолози с ръководител Тронд Торсвик от Университета в Осло е направил сензационното откритие. При разкопки в по-дълбоките слоеве от почвата на острова екипът от изследователи е взел проби за изотопно датиране.

След внимателно проучване на изотопния състав на гранули от минерала Циркон учените, които изследват геоложките процеси на остров Мавриций са открили следи от древни геоложки процеси.

Вулкан

Откритите парчета минерал циркон са на възраст 1.9 милиарда години. Те са изключително древни. Този вид кристали се среща само във вътрешностите на магмени планински почви, които са характерни за основата на земната кора на континентите.

Според учените откриването на тези характерни минерали в пясъците на острова е основание за предположение за наличие на континент.

Геолозите, които са направили откритието смятат, че в западната част на Индийския океан е съществувал континент с неособено големи размери.

Експертите смятат, че този микроконтинент се е разрушил под влиянието на различни тектонични процеси преди повече от 83 милиона години.

Рейтинг

5 6
4 4
3 4
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
iboo
iboo
27.06.2015 21:00
Прародината на Македонците ще да е :)))))
0
0