Кеплер откри планета-мъниче

Кеплер откри планета-мъниче

Космическият телескоп Кеплер, който обикаля около Слънцето от 2009 г., направи поредното си откритие. Учените от мисията на НАСА, които обработват събраните и изпратени данни от Кеплер са открили най-малката, засечена до този момент планета. Мъничето се намира в съзвездието Лира, което е отдалечено на 215 светлинни години от Земята.

Засега новооткритата планета носи името Кеплер-37b. Според предварителните оценки на учените, диаметърът и е само 80% от този на Меркурий, най-малката планета в слънчевата система. Кеплер-37b прави пълна обиколка около своето слънце само за 13 дни, което го прави планетата с най-кратка година.

За жалост, вероятността за развитие на живот на тази планета е минимална. Според авторът на откритието, астрономът Томас Баркли: “Мъникът обикаля твърде близо до звездата си. Това е един много горещ и негостоприемен свят“. В същата слънчева система са открити още две планети. Те обикалят около слънцето съответно за 21 и 40 дни. Подобно на изтърсака Кеплер, те също са горещи и неподходящи за живот.

Астрономите и физиците използват снимките, които телескопът Кеплер (кръстен на немския астроном Йохан Кеплер) изпраща, за да търсят нови планети в Космоса. Телескопът измерва едновременно яркостта на около 150 хиляди звезди всеки половин час и ги заснема.

След това учените изследват на снимките флуктуациите на звездната светлина, за да откриват нови планети. По-просто обяснено - при преминаването си пред звезда, планетата „хвърля“ сянка върху нея. Тази сянка показва на учените, че там има планета. До сега с помощта на този метод са засечени 5 нови слънчеви системи и над 700 планети.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати