sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Кои са дребните вълшебници

Кои са дребните вълшебници

Феи
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Дребните вълшебници са всички мънички създания от рода на гоблините, елфите, гномите и троловете. Те отдавна се навъртат около хората. Обикновено се смятат за добра поличба, въпреки че не могат сами да обърнат хода на събитията.

Едни от най-известните дребни вълшебници са дружелюбните мънички шотландски феи. Те живеят в домовете на хората, като помагат в къщната работа, докато семейството спи. Феите са дребни, често невидими създания. Който ги види обаче, ще установи, че имат зелен цвят.

Елфи

Друг вид вълшебници са германските елфи. Те обаче не са толкова добри, колкото останалите. Лукави са и се смята, че нямат душа. Подобни на тях са френските гоблини и гноми - също с недобър нрав. Обичат да се крият в тъмните ъгли, но в моменти на добро благоразположение помагат в къщната работа. А гномите по презумпция харесват мините и работят основно под земята.

Гремлините са още един вид, с най-вероятно английски произход. Те са най-често свързани със самолетите. Винени са за всички големи и малки злополуки, които сполетяват самолетите и екипажите им.

За най-големите богаташи сред дребните вълшебници се считат ирландските джуджета. Те са високи по шестдесет сантиметра и работят като обущари. Богатството си крият в големи гърнета, пълни със злато. Някои вярват, че могат да открият гърне със злато там, където дъгата докосва земята.

Малки вълшебници

Но дори да го откриете, надали ще успеете да го вземете от стиснатото джудже, което при най-малката опасност да го загуби, изчезва. От друга страна се смята, че всеки подарък, получен от джудже, може да се превърне в гърне със злато. То е символ, който носи щастие и важен типаж от митологията.

Скандинавските тролове са или джуджета, или великани. Живеят в пещери край морето или в планинските региони. Рибарите изпитват ужас от тях. Смята се, че когато пряка слънчева светлина огрее голите им глави, избухват на хиляди парченца.

Дребните вълшебници, въпреки желанието да са добри, често са обвинявани за всички беди, сполетявали човечеството. Всъщност, хората от древността измислили повечето създания като джуджета, тролове, вещици и магьосници, за да обяснят причинителите на злото.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 5
4 3
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
20.02.2015 20:03
Аз също ги обичам, щото съм ял бой от тях и то не веднъж...
3
1
Мили
Мили
31.01.2015 04:39
Незнaм дaли сaществувaт тези нещa но нещо ме кaрa дa вярвaм вaв тях ,,,,
5
0
Фея
Фея
10.09.2013 15:06
А иначе статията много ми харесва, обичам митологията и вярванията във всякакви магични създания.
4
0
Кали
Кали
15.07.2013 00:01
Харесвам и обичам малкият народ.
2
0