sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво всъщност е убило динозаврите?

Какво всъщност е убило динозаврите?

Изчезване на динозаврите

Нови предположения за астероида, убил динозаврите, излагат тезата, че той е бил последният удар, който ги е довършил. Влечугите вече са страдали от изчерпващите се климатични дадености, предизвикани от вулканичните изригвания, дълго преди метеоритния сблъсък.

Изследвания, описани подробно във февруарското издание на списание Science, допринасят за продължаващият научен дебат за това какво точно е убил динозаврите. Този дебат, който веднъж се върти около основния въпрос за астероида, се развива, за да се стигне до разглеждане на възможността множество не взети досега в предвид фактори да са били замесени.

Използването на високо технологична апаратура за изследване на скалите, образувани от времето на метеоритните сблъсъци от Хаити, довежда учените до заключението, че метеоритният сблъсък се е случил преди около 66 038 000 г., т.е. малко по-късно, отколкото се смяташе досега.

Когато се вземат предвид грешките излиза, че датата съвпада с датата на изчезване на динозаврите. Това не е достатъчно обаче, за да се каже, че астероидът е виновен за гибелта им.

Динозавър

Версията за масивни вулканични изригвания, съществуващи на Земята преди удара с астероида, са подкрепени от доказаното съществуване на вулканична дейност в Индия. Възможно е те да са предизвикали климатични промени, които вече да са убили някои динозавърски групи.

Идеята, че вулканична дейност е отговорна за смъртта на динозаврите всъщност предшества ударната теория, като се вписва добре в това което вече е било познато за други масови изчезвания на Земята.

През 1980 г. екипът от баща и син, Луис и Уолтър Алварес, физици и планетарни учени, представят нова и смела теория. Те откриват в слой глина от периода Креда съдържание на елемента иридий, на който са богати космическите скали, точно каквито са метеоритите. Тази теория надгражда вулканичната, тъй като е по-логична и призната с времето от повече физици.

кости от динозавър

В подкрепа на ударната теория през 1990 г. се открива кратер в Испания с размери 180 км. Смята се, че той е връзката между периодите Креда и Терциер – точно, когато са изчезнали древните влечуги. Размерът на кратера сочи, че каквото и да го е създал, е било около 10 км в диаметър. Ако астериод с тези размери удари Земята, биха последвали поредица от катаклизми – разрушителни вълни налягане, глобални пожари, цунами и "дъжд" от разтопена скала.

В последните години все повече изследователи стават поддръжници на хибридната теория за изчезването на динозаврите. Тя гласи, че което започва вулканичната вълна, е довършено от астероидния сблъсък. Тази теория обаче предизвиква и много въпроси. Като например колко точно индийските изригвания засягат динозаврите. Някои твърдят, че тази активност води до охлаждане или точно обратното – до затопляне на климата (едното от натрупване на аерозоли, другото от въглероден оксид).

Пред учените все още стоят много въпроси относно изчезването на динозаврите. Но за тях и за нас е от голямо значение да се добие знанието защо така привидно лесно се е сринала тази екосистема, за да не допуснем същото да сполети и нас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 4
3 6
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
25.02.2015 11:22
Тоя метеорит бе паднал в Америка, сега пък в Испания. Радиацията полепнала по черепите на тиранозаврите?Камъните открити от индианско време с рисунки на динозаври и хора в съвместен живот?Многобройните статуетки от глина на хора и динозаври? Ония с продълговатите черепи като на Ехнатон са имали лазерни мечове като на Люк Скайуокър. Направили за от тях луканка Орехите и са вписали рецептата за идните поколения.
0
0
Магдалена 65666
Магдалена 65666
09.11.2014 13:27
Горките динозаври!Толкова много са страдали.Те сигурно ако бяха останали щяха да нападат,но все пак те са били също живи същества.Големи гущери.
0
0
Павката
Павката
05.08.2013 16:25
Все се опира до метеор ...
0
0