Черна дупка изяжда галактиката ни

Черна дупка изяжда галактиката ни

Една огромна черна дупка стои по средата на галактиката ни и...я изяжда. Британски космически изследователи са открили огромна черна дупка, която се намира по средата на галактиката Млечен път и я поглъща. Масивната черна дупка буквално „изяжда“ галактика ни. И то с много по-бързи темпове, отколкото досега се предполагаше.

Черните дупки са космически феномени, които се формират в края на жизнения цикъл на свръхмасивни звезди. След колапса на звездата се образува черна дупка. Повърхността и вътрешността ѝ са невидими за очите или телескопите ни, но учените могат да докажат присъствието им, чрез взаимодействието на черните дупки със светлината и други материи около тях.

Движението на звездите дава възможност на физиците да изчислят масата на черните дупки, както и местоположението им. Учените допускат, че в центровете на повечето от галактиките стои по една черна дупка. Математически анализи доказват, че в центъра на нашата галактика има такъв невидим обект с предполагаемо тегло 4 милиона пъти масата на слънцето.

Черна дупка изяжда галактиката ни

Доскоро астрофизиците се обединяваха около схващането, че черните дупки нарастват постепенно, поглъщайки маса от заобикалящото ги пространство. Смяташе се, че редките галактически сблъсъци ги „подхранват“ допълнително.

Наскоро публикувано изследване в списанието „Журнал за астрофизика“ показва обезпокоителни нови факти за тези гигантски космически обекти.

Чрез компютърни симулации, учените са установили, че ненаситните черни дупки нарастват много по-бързо, отколкото досега се допускаше. Ръководителят на изследването Виктор Дебатиста уточнява: „Симулациите разкриха, че вече не можем да оспорваме ефективния растеж на черните дупки в спирални галактики. Те ще ни помогнат да изясним как гигантските структури се развиват в различните типове галактики.“

От всеядната паст на черните дупки не може да избяга нищо – в това число и светлината. Според изчисленията на астрофизиците от университета на Централен Ланкашир, черната дупка, която се намира в средата на нашата галактика, ще погълне маса 15 пъти по-голяма от земната през следващите 10 години.

Рейтинг

5 4
4 6
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Деница
Деница
05.02.2016 22:49
Ами учините сещат ли се да изпратят машина в черна дупка и да видят къде ще отиде
0
0
Star Boont
Star Boont
02.10.2014 19:19
Може би е така.Може и да не е.Не се знае сьвсем.Ще ни отнемат много години за да разберем,а до тогава може и да не останем живи!
3
0
Nefarian
Nefarian
26.05.2014 14:34
Поздравявам създателя на тази статия. Доста добре е постигната хаотичната подредба и неточната информация. Ето някои от нещата които не се връзват:
1во. Учените са открили, че черни дупки лежат в центъра на всяка галактика. Според статията хем са го открили хем са остановили, че изяждането е по бързо от предполаганото до сега.
2ро. "Повърхността и вътрешността и са невидими за очите или телескопите ни" ... чакайте сега ... как предположихте, че има повърхност след като е невидима ... и какво означава невидима? Хъх.... Това, че нещо не може да се види не означава, че е невидимо. 3то. "Доскоро астрофизиците се обединяваха"... а сега ? Както и да е ... мястото е ограничено за останалото. Гледайте малко какво пишете бе хора .....
5
0
SICK
SICK
11.03.2013 17:14
БУЛЛШИТ
0
0
Петя
Петя
08.03.2013 21:28
Именно учените са открили черната дупка. Не става въпрос за разни любители астрономи.
0
0
MeriL.
MeriL.
04.03.2013 23:37
Мишо...според мен ако в Слънчевата система имаше такова нещо щеше да бъде видяно или доказано много отдавна. Все пак това е работата на някои учени, а те едва ли са слепи...:)
0
0
мишо
мишо
17.02.2013 10:55
Според мен, черна дупка има и в нашата Слънчева система.Как ще обясните движението на планетите около Слънцето в една чудесна хармония? Ако няма противодействие на мощната гравитация на Слънцето, то ще засмуче близките планети.Ще се разпадне системата.Мисля си, но не мога да го докажа...
1
0