Mишките произвеждат яйцеклетки и след раждането си

Mишките произвеждат яйцеклетки и след раждането си

Учени от Шанхай оспорват обшоприетото мнение на лекарите, че една жена се ражда с яйцеклетки, които са за цял живот и не произвежда нови. Оспорването на това виждане може да има голямо значение при лечението на безплодие.

Подобни предизвикателства са отправяни преди, но не за дълго. Скоро обаче, подобна лекарска догма по отношение на мускулните клетки на сърцето – че човек умира със същите клетки, с които се ражда, бе доказано, че е неточна от шведския учен Йонас Фризен: мускулните клетки се замнят, макар и много бавно, в размер на 1% или по-малко на година.

Китайски екип от учени в Шанхай, е работил само с мишки поради сходството им във физиологията с другите бозайници. Всяко доказателство, че мишките могат да произвеждат яйцеклетки след раждането си, ще докаже и, че при хората е така.

Всъщност, изследователите от Шанхай казват, че са открили и в по-млади и в по-стари мишки, зародишни клетки, които произвеждат неоплодените яйцеклетки.

Учените са открили в яйчниците на мишките клетки за производство на протеин, който се намира само в зародишните клетки. По време на формирането на ембриона, тези клетки генерират всички неоплодени яйцеклетки, които ще са необходими на жената през целия й живот.

Учените откриват зародишните клетки в яйчниците на мишката, изваждат ги и ги поставят в лабораторни съдове. Там тези клетки са инжектирани с ген, който произвежда зелен флуоресцентен протеин - стандартен начин за маркиране на клетки.

След това те инжектират тези клетки в яйчниците на други мишки, чиито собствени зародишни клетки са били унищожени. След като мишките са били чифтосани, част от тяхното поколение е в зелено, което показва, че те произхождат от яйцеклетки, произведени от инжектираните зародишни клетки.

Дейвид Албертини, експерт по репродукция в Медицинския университета в Канзас заявява, че това е "много вълнуващо наблюдение", но допълва, че е трудно да се тълкува експериментът. Той казва, че може би авторите са уловили няколко репродуктивни клетки, въпреки усилията им да ги изключат, заедно със зародишните клетки.

Докато този и други въпроси не са изяснени, наблюдението "не е доказано клинично, " казва д-р Албертини.

Д-р Фризен, който доказва, че мускулните клетки на сърцето се генерират през целия живот, казва, че самият той все още не е в състояние да прилага метода си върху зародишните клетки. Неговият подход е да се измери радиоактивен въглерод-14. Размерът на въглерод-14 във всеки тип клетка показва нейната рождена дата.

Д-р Фризен казва, че няма достатъчно зародишни клетки в човешкото тяло, които да дадат надежден резултат, но добавя, че се надява да проучи рождената дата на тези клетки, когато се подобри чувствителността на неговата техника.

Рейтинг

5 2
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати