Всеки трети страда от алергия

Всеки трети страда от алергия

Всеки трети човек на планетата страда от алергия, показват проучвания на Световната здравна организация. За нея лечение няма. Дори модерните медикаменти са безсилни пред нея - потискат я за определено време, но при първа възможност тя се проявява отново.

От напълно непознато заболяване в началото на XX век днес алергията мъчи поголовно. През 50-те години за нея разказват няколко глави от раздела "Редки и екзотични болести" в учебника по обща медицина. Сега алергологията е клон от медицината.

Алергиите представляват свръхреакция на организма спрямо вещества, които се приемат от него като вредни, дори те да не са такива. Доказано е, че при слаба имунна система в резултат на стрес или прекарани тежки заболявания те се отключват по-често, отколкото при хора, които живеят без тревоги и напрегнато всекидневие.

Чрез алергичните реакции организмът се опитва да се защити от "вредните" субстанции. С образуването на антитела той неутрализира "неканените гости" или така наречените антигени.

В повече от случаите тези имунологични реакции са полезни. Понякога обаче имунната система реагира на чуждите субстанции, които в действителност не са никаква заплаха за организма. Именно тази вредна свръхреакция се нарича свръхчувствителност или алергия.

Заболяването може да бъде провокирано буквално от всичко - от храни до тежки реакции в резултат на стрес и напрежение.

Значително по-тежко алергичните реакции се понасят от малчуганите. По данни на алерголози 50 на сто от тях страдат от това заболяване.

Честите простуди могат да се окажат неразпозната алергия, единодушни са имунолозите. Според тях основната грешка на родителите на алергичните деца е самодейното поставяне на диагноза и самолечението. Като се ръководят от аксиомата, че сега всяко второ дете е алергично, родителите нерядко приписват и на своето чедо такава диагноза и започват да го лекуват като съседското хлапе, със същите лекарства. В резултат се нарушават много от процесите в организма и се провокират други заболявания

Доста от алергичните са чувствителни не само към полените, но и към домашния прах. Затова пристъпите на кихане, кашляне и хрема ги преследват не само сезонно, а целогодишно. Честата употреба на капки за нос без лекарско предписание изсушава лигавицата на носа, човек става по-уязвим на вирусни инфекции, като грип и остри респираторни заболявания. Доказано е, че употребата на капки 3-4 пъти дневно в продължение на година предизвиква пареза на съдовете на носа и необратими нарушения на лигавицата.

Дерматитите са най-честите прояви на алергия при децата до 3-годишна възраст. В повечето случаи те се проявяват паралелно с ринити и спазматична кашлица. Ако тези състояния обаче не се лекуват навреме, се стига неизбежно до бронхиална астма.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати