След 30 г няма да има ледове в Северния ледовит океан

Топене на ледовете

Измерванията на ледената покривка на Северния ледовит океан се правят от 1979 г. и се извършват с помощта на сателити. По време на последното изследване става ясно, че ледът се топи изключително бързо, което според учените е доста тревожно.

Измерването, което е направено през септември, показва тревожната перспектива – след 20–30 година, ако ледовете продължават да се топят с това темпо, е възможно да няма лед в Северния ледовит океан.

Тазгодишното измерване на ледената покривка показва, че тя е с площ 3.4 млн. кв. км. Или иначе казано това е на половина по-малко от средните стойности, които са замервани от 1979 г до 2000 г.

Това, че арктическите ледове се топят толкова бързо не е добра прогноза, смятат учени. Рекордният минимум, който са достигнали ледовете на Северния ледовит океан може да се приеме за тревожна информация, тъй като винаги се е смятало, че размерите на ледовете могат да бъдат индикатор за климата на Земята и неговите изменения.

Въпреки, че учените от доста време знаят и предупреждават, че глобалното затопляне ще се отрази на първо място в Арктика, сега са доста изненадани от скоростта, с която се случват нещата.

Американският изследовател Джулиан Строув смята, че ледовете на Северния ледовит океан действително ще изчезнат след около 30-ина години. Той твърди, че заради бързото затопляне на планетата, през летните месеци съвсем скоро, там няма да има никакви ледени късове. Според него, през последните няколко години могат да се отбележат доста бързи темпове на затопляне и съответно разтапяне на ледовете.

И въпреки, че ледовете в Арктика се топят главоломно, точно обратното се случва с ледовете в Антарктида – през периода 1978 г – 2010 г, размерите й се увеличават годишно със 17 000 кв. км. Спрямо темповете на топене на Северния океан, обаче това разрастване е нищожно, смятат учени.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати