Поверия за Благовещение

Поверия за Благовещение

На Благовещение Архангел Гавраил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди син Божий - Иисус Христос.

Според народните вярвания денят е свързван с раззеленяващата се пролет, с прелетните птици, с излизането на животните в гората след зимен сън, с възраждането на света и животворящата надежда.

Затова е добре да се предприеме ново начинание на тази дата. Също така и да се облече за първи път дреха или да се използва някакъв уред или вещ. С енергията на този ден всичко ново ще ни е от по-голямо полза и ще има по-голяма трайност.

Български традиции на Благовещение

Хората вярвали, че е за късмет да излезеш от дома само ако носиш пара, която да тежи в джоба - монета. Смятало се, че човек ще има през цялата година парично благополучие и "пълни джобове".

В по-ново време поверието се модернизирало и се променило като носещата сполука не била чак толкова монетата, а книжната пара.

Въпреки че се спазвал Великденският пост, софрата на дедите ни била отрупана на този ден с много готвени ястия. Трябвало да се хапне нещо зелено: лапад, спанак, да се омеси задължително шарена пита от стопанката на дома.

Особено символично място заемал медът на масата на Благовещение на - за да е блага, спорна и плодородна годината; да дават плод дръвчетата; да има много мед.

Мед на масата в Благовещение

Пчеларите пускали ритуално пчелите от кошерите. Вярвало се, че ако съберат повече мед през този ден, ще има здраве в дома на стопанина им.

На този ден също се берели билки, а раните зараствали по-бързо и не оставяли белег. Отровата пък губела своята сила и не можела да служи за зли помисли.

Всяка нисша твар била чудодейно прогонвана с измолване на Благовещение. Змии, гущери и други влечуги не стигали до къщата и децата, ако запаленият огън от сметта, която се помита сутринта, парнел малко прескачащите го на двора.

Бълхите и другите паразити също се прокуждали. На този ден жените белосвали къщите и вдигали силен шум обикновено с посуда от дома, за да се прогони злото и животните-натрапници както у дома, така и по насажденията.

Самодиви на Благовещение

На Благовещение се смятало и че самодиви излизат и започват да обиколят гората, да пеят и танцуват ритуално. Сутрин трябвало задължително всеки да закуси добре и да пийне вода, за да не го урочаса някоя самодива и за да излъчва повече сила при контакт с нея.

На този ден не се работило. Жените не шиели и не плели, не вършели никаква домакинска работа освен готвене, за да не ги убоде или ухапе змия през годината.

Вярвало се, че и птиците си почиват и не прелитат, не шумят, не свиват гнезда в този ден. Ако все пак се виждала птица, особено щъркел, било на късмет. А ако лети високо в небето този, който го зървал, трябвало да изимитира позата на щъркел с един свит в коляното крак и да стои така, докато той не се отдалечи.

Благовещение е и денят на жените-майки. Ако мома се помолила на този ден за рожба, желанията ѝ се сбъдвали заради покровителството на Божията майка.

Рейтинг

5 5
4 10
3 4
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Sisi
Sisi
29.08.2013 11:47
Ами тогава са забравили за тази статия и сега, да не откажат на автора, са решили да я пуснат...
0
3
Mary23
Mary23
22.08.2013 20:13
На Благовещение ме блъсна кола.
1
3
VenY
VenY
14.08.2013 10:18
Пак не са в час. Благовещение е на 25-ти март.
9
3
Татяна
Татяна
09.08.2013 09:46
То не беше ли през март ? Има - няма половин година разлика във времето !?
1
3