Как да се защитите от манипулация

Как да се защитите от манипулация

Когато откриете, че събеседникът ви се опитва да манипулира и да се възползва от вас, трябва да предприемете действия, за да се защитите от това. Ако не искате директно да нападате събеседника си, ще ви помогнат пасивните методи за защита от манипулация.

Най-лесният начин е да отклоните темата в друга посока. Това може да стане или с постепенна промяна на темата, или с рязка промяна на посоката на разговора, макар че вторият вариант е по-скоро активен метод.

Вторият метод е методът на автопилота. Докато вашият събеседник ви описва убедително, че вие трябва да направите нещо за него, отговаряйте на автопилот.

Отговорите ви трябва да не означат нищо – от типа на „добре”, „интересно” и „ще помисля”. Така аргументите на събеседника ви ще срещат тотален отпор, без да ви нанасят никаква вреда, и манипулаторът ще започне да изпитва объркване.

Задължително е да увеличите физическата дистанция, ако искате да спрете манипулациите на събеседника ви. Ако се отдалечите на достатъчно голямо разстояние от манипулатора, ще намалите влиянието му върху вас.

Можете също така да си представите, че между вас и събеседника ви има филтър и от вас зависи кое ще приемете и кое няма да приемете. Всички фрази и емоции са под ваш контрол, през филтъра трябва да премине само информацията, която може да ви е полезна.

Скрийте емоциите си от събеседника, това е много важно, не не е лесно за изпълнение. Ако чувствате, че някой ви притиска, не се поддавайте на провокациите и прикривайте емоциите си. Можете да се направите, че не чувате дадена фраза на събеседника си или просто да не обръщате внимание на аргументите му.

Ще ви помогне много, ако не отговаряте нищо на събеседника си, а след като е ваш ред да отговорите, и той изисква от вас отговор, помълчете половин до една минута, като го гледате в очите. Едва тогава кажете отговора си. С помощта на тази техника ще можете да прецените ситуацията отстрани и да изберете най-правилния отговор.

За да объркате манипулатора, представете си го в комична ситуация и се усмихнете в най-неподходящия момент, когато той ви говори за сериозни неща.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 1
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
izabela
izabela
11.09.2014 14:09
на мен ми помогна. пробвах всички начини
0
0