Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Как се прави светена вода

Как се прави светена вода

DesislavaDesislava
Джедай
3858
Как се прави светена вода

В много религии светената вода се използва за пречистване, благославяне и защита от злото. Тя обикновено се освещава от свещеник или човек на подобна позиция в църквата. Почти няма българин който да не е присъствал на водосвет, да не е поръсван със светена вода и да не е отпивал от нея.

Църквата прави няколко вида освещаване на водата. При малък водосвет, при св. Кръщение, при обновяване на храм, Бабина вода и Велики водосвет. Когато се прави малък водосвет не е от значение през кое време на годината или деня се прави. При него водата се освещава за здраве, за освещаване на дом, за късмет, за предпазване от злото и др.

Бабината вода се прави за жена, която е родила или при други подобни случаи, като няма значение къде се случва това дали в храмовете, или някъде другаде като например в домовете. Това освещаване на водата е за родилката и новороденото чрез нея Бог благославя майката и поема новореденото чедо под крилото си.

При Велики водосвет се освещава цялата вода на този свят като това става в навечерието на празника Богоявление или на самия празник и това освещаване се прави задължително в храмовете. След което светя Кръст се потапя в нея и се хвърля в реки, извори, морета или друг открити водни източници.

При всички водосвети задължително се четат молитви. Те са различни, но тяхното предназначение е едно и също, Светия Дух да слезе от небето и да освети водата, за да се използва тя за здраве, спасение, благословение и опрощение.

Водата се освещава като над нея се четат молитви, с които се призовава Светия Дух. Тя е символ на духовното възраждане на човек и чистотата в човешката душа, водата се свързва с човешкото спасение и назидание. Всички вярващи хора смятат, че светената вода има чудотворна сила и винаги когато ходят до някой храм те вземат от нея и носят в домовете си. Там те поръсват от нея за здраве и късмет.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
59
42
32
23
10
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Виракоча
Виракоча
23.03.2015 18:29
Вярно е че водата е ценен дар и е свещенна, но колкото и да сте вярващи в Бога, човека си остава човек, ще си изхвърли опаковките от продуктите които е консумирал в някоя река, около течашта чешма или в природата и ще си помисли-Аз съм освещаван християнин аз вярвам силно в Исуса, втрешно съм прасе но моя спасител ще ми прости, защото той всичко прощава и парички ми дава. Пак ще си купя биричка, бутилката ще си я хвърля в гората до строителните отпадъци, после ще отида на църква ще ме поръсят със светена вода и пак съм чисст и Христос ще ме вземе в рая щото ме дари с пари и сега съм богопомазан...
3
3
Божидар
Божидар
05.08.2013 14:10
Съгласна съм с мнението и коментара на Невена. ако вярваш и си приела Господ Исус за твой спасител, и ти можеш да се молиш, но само с вяра и Святия Дух ще освети водата ти!
1
1
eli
eli
04.08.2012 09:14
Попове които крадат костица на светец- не са божий служители!
2
0
ivan
ivan
27.03.2012 17:34
Към по-долните коментари: Не оплювайте хората, защото и вие не сте по-чисти.

Водата има памет, и тя помни емоциите на хората. В една църква, в която ходят стотици хора да се молят, те зареждат водата с положителната енергия на молитвите си, затова тази вода е свята и лековита и няма нищо общо с хората които обиждате. Напрактика това може да стане и в домашни условия.
6
0
Приятел
Приятел
27.03.2012 04:17
Аз пък съм чувала че ако вземеш
светена вода от църква и я добавиш
до обикновенна вода, тя прави и
богославя другата вода така и я прави
свята.

Моя отец в моята църква е много добър
човек. Каквото му идва от пенсията
го дава към църквата и се грижи за нея.
Нищо от никого не иска.

Хора който имат страх Божий и са вярващи
не могат да си позволят това.

Трябва да се пази храма на Господа чист
защото иначе е грях - Исус Христос
го е казал.6
0
Водичка
Водичка
25.03.2012 16:43
Много е права Невена.Напълно я подкрепям!
1
0
Невена
Невена
25.03.2012 08:22
Това не е вярно, защото в нашите църкви служат много корумпирани свещенници. Вода, която е докосната от такива мерзки хора (педофили, изневерявящи на жените си, агенти на ДС, крадци, раздаващи визитки) е мръсна вода и ще ви донесе нещастие в семейството. По-добре ползвайте обикновена дъждовна вода, тя със сисурност е по-чиста, от тази, която раздават в българските църкви. Направете си експеримент и ще се изненадате от резултатите. Вие и вашата воля сте стократно по-силни от тези мазмантии.
5
2