sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Легенди за заровени съкровища

Легенди за заровени съкровища

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k980
Легенди за заровени съкровища
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Най-известното място, за което се знае, че са заровени пиратски съкровища, е принадлежащият на Коста Рика остров Кокос в Тихия океан. Според летописи на моските разбойничества, първото съкровище е било скрито там от пирата Хенри Морган.

Там и до ден днешен са скрити и съкровищата на Лима, събрани от испанците по време на владеенето на Перу и откраднати от тихоокеанското пристанище Каляо от английския капитан Томпсън.

Загадъчният остров Кокос отдавна е известен с името Острова на съкровищата или Пиратския сейф. Последните век и половина това малко, покрито с непроходима джунгла парче суша, с дължина 6.5 км и широчина 3.2 км, привлича към себе си вниманието на иманярите.

Установено е, че за този период през острова са преминали повече от 500 експедиции. През лятото на 1962 година на Кокос стъпила група френски търсачи на съкровища: спелеологът Робер Верн, журналистът Жан Портел и писателят Клод Шарлие.

Легенди за заровени съкровища

Те широко рекламирали своите планове за търсене на пиратските съкровища. Но съдбата решила друго – още при отпътуването си от залива Чатам, моторът се повредил и една вълна обърнала лодката им.

Портел и Шарлие се удавили веднага, а Верн бил изхвърлен на скалите и едва след два месеца минаващ кораб го прибрал. Така безславно завършила тяхната експедиция. Проклятието е преследвало и други, които са се опитали да открият съкровищата.

Съкровищата на Амалия – малък остров в Атлантическия океан, на който са скрити богатства, развихрят въображението на иманяри от цял свят. Известният пират капитан Едуард Тич, по-известен като Черната брада, използвал острова да поправя корабите си и за скривалище на плячката си.

Според хрониките, Тич заедно с един от моряците занасяли навътре в острова заграбените съкровища. Капитанът избирал подходящо място и давал заповед на моряка да копае.

Щом дупката била готова, Черната брада застрелвал моряка и след като пускал съкровището вътре, захвърлял и мътвото тяло при него. През ноември 1718 година капитан Тич бил убит по време на поредната абордажна схватка. Той отнесъл в гроба тайната на заровените съкровища.

След това остров Амалия станал база на френските пирати братята Жан и Пиер Лафита. Те ограбвали корабите на търговците на роби в Карибско море и след като продавали робите, скривали парите на острова.

През 1809 година корабът на Жан Лафита бил застигнат от английската фрегата при северния бряг на Мексиканския залив в момента, когато пиратите щели да разтоварват заграбените съкровища. Разбирайки безизходицата на положението си, капитанът потопил кораба си, който потънал на дъното заедно с плячката и тайната си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 4
3 2
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
^;..;^
^;..;^
04.08.2012 14:07
Малко вероятно да е останало нещо скрито,от толкова много иманярски орди...
1
1