Поличби и суеверия за слънцето

Поличби и суеверия за слънцето

Има много поличби, свързани със Слънцето. Повечето от тях се отнасят за промени в метеорологичните условия. Буря се задава, ако слънчевите лъчи тъмнеят по обяд, ако облаците червенеят или си променят цветовете, ако слънцето се подава от тъмен облак.

Ако слънцето е в мъгла или облаците преди изгрев са тъмни, ако слънцето пече силно и лъчите му са слаби и редки при залез или изгрев, също е на дъжд и дори на буря.

Вятър идва, ако слънцето сияе силно на залез или е червено. Ако при изгрев е червено вятърът ще е много силен.

Светъл кръг около слънцето, който не се разделя, е поличба, че времето ще е хубаво и сухо. Ако кръгът се разкъса, от от страната, от която се е скъсал, идва вятър.

Поличби и суеверия за слънцето

Ако кръгът е тъмен, предвещава студ, дъжд и вятър. Ако кръгът е зеленикав или червеникав преди изгрев или залез, предсказва дъжд и вятър за следващите няколко дни.

Ако облаците са струпани по изгрев слънце – времето ще се промени. Ако слънцето залязва в червено, а изгрява светло – денят ще е ясен и без дъждове.

Ако при изгрев слънце облаците са светли, денят обещава хубаво време. Ако слънцето изгрява и лъчите му са различни на цвят, предвещават лошо и дъждовно време.

Ако при изгрев слънцето е с жълт, бял или зеленикав цвят, също предвещава промяна на времето и приближаващи дъждове.

Преди всякакви големи бедствия и катаклизми слънцето крие лицето си. Затова и до днес хората се отнасят със страхопочитание и опасение към слънчевите затъмнения.

Силно е разпространено вярването, че майските цветя, набрани преди изгрев слънце, могат да изчистят кожата от лунички и пигментни петна.

Според вярванията времето на раждане, съотнесено спрямо слънцето, оказва значение за характера на човек. Родените по изгрев слънце ще бъдат умни, а тези които са се появили на бял свят по обед или по залез ще са мързеливи.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати