sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Петър Дънов за кармата

Петър Дънов за кармата

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Дарт Вейдър
90387154
Петър Дънов за кармата

Учението на Петър Дънов съчетава в себе си елементи от мъдростта и на Изтока и на Запада. Мъдрост, която е събирана хилядолетия. От духовния Изток до наши дни достигат и формулировките на великите закони за космоса и кармата и прераждането. Всеобхватният характер на тези закони присъства и в учението на Дънов.

Духовната еволюция на хората се осъществява именно по законите на прераждането и кармата. Преражданията на човек му дават възможност да реши успешно задачите, които кармата му поставя и по този начин да се освободи от кармичните ангажименти.

Според Учителя, онова което хората наричат съдба, всъщност е кармата. Съдбата е карма, която притежава причини и следствия, които самите ние създаваме.

Законът за кармата идва от шестия херметически принцип за причинността. Думата карма има санскритски произход и означава дело, действие, въздействие. Понякога е наричан и закон за причината и следствието.

Кармичния закон обуславя и фактът, че човек в сегашния си живот предопределя условията за следващия. Дънов вярва, че кармата може да бъде коренно променена на основата на искреното покаяние и последвалите дела на прочистеното съзнание. Ако по някакъв начин се противим на кармата, то това само би влошило сегашното ни положение. Това, което е предвидено да се случи на човек ще му се случи без той да може да го избегне. Ако приемаме злото, което ни се случва разумно, след него неизменно ще дойде доброто. Точно по тази причина всички велики духовни учители съветват да приемаме живота си с благодарност и да осмисляме онова, което ни се случва.

Действието на кармата се явява като връзка между миналото, настоящето и бъдещето. Миналите постъпки се проектират в настоящето. Дънов отбелязва, че кармата е задача, която е дадена на човека и той трябва да я разреши правилно. Това означава и разумното справяне с миналото, а грехът е резултат от желанието на човек да заобиколи своята карма.

Човешкият живот е така устроен, че всяко дело на хората получава своята отплата, според стойността, която има. Кармичният закон доказва факта, че не съществуват случайни неща.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 15
4 23
3 6
2 5
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Нина Иванова
Нина Иванова
04.04.2016 12:39
Така е българина вярва само в прасето, ракията и завистта, злобата Затова вече не е особена чест да си българин и всички стават жители на други държави казват ,че там е по добре.
6
2
Име
Име
18.04.2015 13:25
Плюс това "езотеричното християнство" т.нар. "дъновизъм" по същество е окултно учение, което твърди че има „скрито“, „истинско“ разбиране на християнството, достъпно само за определен кръг подготвени хора, които са в състояние да разберат това недостъпно за съзнанието на повечето хора познание.
7
1
Име
Име
18.04.2015 13:21
Дори Айнщайн го е казал: "Всички се прекланят пред мен,а аз се прекланям пред учителя Дънов от България"!
22
1
Анонимен
Анонимен
13.01.2019 16:26
За съжаление много отдавна доказаха, че това е измислено. Айнщайн е бил изключитлно скромен човек и подобна фраза "Всички се прекланят пред мен..." е невъзможно да я е произнесъл
2
1
Дик
Дик
13.02.2015 10:09
Каква огромна заблуда е да се вярва в "карма".Това е някакво източно учение, езическо естествено, защото противоречи на библейското учение, което е живото слово на Бог. Та в Библията се казва, че Бог определя съдбата, а не кармата на хората! Може да я промени при известни условия, но пак Той!!!! Прераждане няма, Исус казва, че човек умира само веднъж. Ако имаше прераждане е чие тяло трябва да влезе душата(при условие че се е прераждала толкова пъти в различни тела) в дення на страшния съд,за който предполагам не вярвате. И какъв смисъл има една душа да се "прероди", след като нямаме никакви спомени от"минлия си живот" за да се опитаме да живеем по преведно!Осъзнайте се, заблудите са навсякъде, прочетете Библията и както казва Бог истината ще ви направи свободни. Свободни да отделяте истината от лъжата(заблудата)!
6
27
куку
куку
14.07.2015 16:36
Да си припомним че сме прабългари и сме имали няколко богове.Християнството ни е наложено принудително все пак....
7
3
Инж.Надежда Михайлова от Мездра.
Инж.Надежда Михайлова от Мездра.
12.02.2015 07:53
Мисля,че всеки създава сам своята съдба макар,че е от значение и средата,в която е роден и живял.
5
5
дгфцхгвйхкй
дгфцхгвйхкй
18.06.2014 03:02
Едвали трябва да делим българите на велики/не велики и да обявяваме само един за най-велик,но определено има хубави мисли,които не са далеч от християнските разбирания.Така че това за сектата е отживяло понятие от комунистическо време,когато всички религии са били оплювани.Всяко вярване с което се прекалява може да се превърне в сектантство.Ако всеки си разсъждава,има морал и духовност,опасността намалява.
10
1
иванка
иванка
30.04.2014 09:36
За мен лично Учителя е най великият човек живял в България.
22
4
Валентина
Валентина
08.01.2014 07:28
Това е то- българинът е простак и простак ще си остане! Не вярва в нищо, освен в прасето, ракията и злобата, затова е на тоя хал. Ако познаваше повече Великия Дънов, може би нямаше да е толкова прост. Аман от плиткоумници....
45
2
IVAN
IVAN
06.09.2015 09:01
Ama te sa 80% ot horata v BG.
3
0