sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво символизира лебедът

Какво символизира лебедът

Какво символизира лебедът

Лебедът е прекрасна птица, която символизира чистотата, целомъдрието, щедростта, мъдростта, прераждането, поезията. Лебедът е символ и на пророческите способности. Има поверие, че когато умре човек, душата му се извисява и пътува в небето под формата на лебед.

Лебедите са почитани още от древни времена. Древните хора са свързвали красивите птици със слънцето. Например в намерените изображения на етруските племена се вижда слънчевата колесница, теглена именно от лебеди. При славяните красивите птици са придружавали Бога Слънце.

Монголците вярват, че лебедите са родители на първите хора в света. Според сибирските народи през зимата лебедите се превръщат в сняг, а през пролетта се съживяват от него.

В индийската митология е описано как един много мъдър човек, благодарение на силата на своите познания се превърнал в златен лебед. Те вярват, че лебедът и гъската са свещени птици. Именно от лебедово яйце се родил индийският бог Брахма.

Поверие за лебедите има и в индианската митология. Изобразявани са по стените на храмовете и символизирали перфектния съюз.

В гръко-римската митология образите на лебедите са свързвани с Аполон, Афродита и Зевс. Веднъж синът на бога Хелиос подкарал слънчевата му колесница, но успял да се справи и едва не изпепелил цялата земя с огъня, който излизал от колесницата. Зевс се уплашил, че синът на Хелиос ще унищожи земята и го ударил с мълния. Богът на слънцето Аполон видял мъките му и се смилил над него. Превърнал го в лебед. На него е кръстено съзвездието Лебед. Самият бог Аполон често летял над земите в Гърция, яхнал колесница, която била теглена от лебеди.

В друг мит царицата на Спарта, Леда впечатлила със своята красота самия бог Зевс. Върховния господар на боговете се явил пред красавицата във формата на ранен лебед. Леда погалила лебеда, а скоро след това птицата снесла яйце, от което се родила самата Елена, причината за избухването на Троянската война.

В германските поверия лебедите са птици, които предсказват бъдещето. В тях се вселявали чистите и непорочни души на млади момичета.

При славяните лебедът олицетворява красотата и семейната вярност. Според поверие в Русия, който убие лебед смърт ще покоси него и цялото му семейство.

Ако сънувате лебед, който плува в езеро ви очаква охолен и престижен живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 4
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати