Идентифицираха причината за остаряването

Остаряване

Учените идентифицираха химичния процес, водещ до остаряване, като по този начин направиха още една стъпка към постигане на по-дълъг живот и по-гладка кожа.

Учените са открили три химически катализатора, които регулират продължителността на живота на клетките и вярват, че оказвайки влияние върху тях, могат да увеличат продължителността на живота и да намалят външните белези на остаряването.

Изследването на учените от Стандфордския университет в Калифорния потвърждава все по-често изразяваните мнения, че предизвиканото от напредването на възрастта разрушаване на тъканите, органите и дори кожата на лицето е процес, който протича активно в тялото, а не се дължи на постепенното отмиране на остарелите клетки.

Младост

Учените открили два протеина, които според тях влияят пряко върху процеса на застаряване. Единият - SIRT6, предпазва клетките от застаряване, а другият - NF Kappa B, стимулира този предпазен процес.

Изследователите открили за първи път, че двете вещества си оказват взаимно влияние и поддържането на относително количество от тях в човешкото тяло може да добави още няколко години към средната продължителност на живота и да намали бръчките.

Опитни мишки

Те смятат, че някои индивиди имат по рождение различни количества от тези вещества в тялото си и именно заради това някои хора генетично са предразположени да живеят по-дълго.

Изследването, публикувано в сп. Cell, се основава на експеримент с две групи мишки - в първата протеинът SIRT6 бил в ограничени количества, а в другата група с по-възрастни мишки действието на протеина NF Kappa B било блокирано.

Мишките в първата група остарели бързо и умрели само след четири седмици в резултат на увеличаването на NF Kappa B в системата.

При втората група мишки изследователите открили, че когато количеството на протеина NF Kappa бъде намалено, те изглеждат по-млади.

"Изглежда, че основната задача на SIRT6 е да ограничава действието на NF Kappa B и да намалява проявлението на гените, асоциирани с остаряването", счита д-р Хауърд Чанг, професор по дерматология в Станфордския университет.

Виж повече

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Александрова
Александрова
03.05.2013 13:09
Харесва ми това и вярвам, че науката ще се справи и в това отношение. Бог има много неща за нас и то хубави, стига да са чисти нашите помисли.Смятам,че и тази тайна ще ни открие, а ние по- старите, като идем при него, ще сме си млади.
0
0