Огнеопасни картини

Огнеопасни картини

С много произведения на изкуството са свързани мистични истории и загадки. Смята се, че в създаването на много картини и скулптури са замесени тъмни сили.

Една от най-прочутите огнеопасни картини е картината „Плачещото момче” на художника Джовани Браголина. Художникът искал да нарисува портрет на плачещо момче и рисувал собствения си син.

Детето не искало да заплаче и баща му го плашел, като палел пред лицето му огън. Детето изпитвало панически ужас от пламъците, но за твореца картината му била по-важна от психиката на сина му.

Веднъж разплаканото момче казало: „Дано ти изгориш! ” Проклятието се стоварило върху цялото семейство. След две седмици момчето починало от пневмония, а баща му изгорял жив в дома си.

От 1985 година насам в Англия няколко къщи били изпепелени, навсякъде имало и човешки жертви и във всяка от изгорелите къщи като по чудо оцелявал само един предмет – репродукция на картината „Плачещото момче”.

Вестниците публикували апел към всички, които имат репродукция на картината, да я изхвърлят. След това вече не се повторили случаи на пожари, свързани с репродукцията.

Друг известен „огнен” шедьовър е картината на импресиониста Моне „Водни лилии”. След като я нарисувал, художникът за малко не изгорял в собственото си ателие.

Картината била закачена в кабаре в Монмартър, което се запалило. Тя станала собственост на френски меценат, чието имущество също изгоряло. Друга картина, която предизвиква пожари, е изложена в кралския музей в Единбург.

Това е портрет на възрастен мъж с протегната ръка. Според легендата понякога пръстите на ръката започват да мърдат и който види това, умира от изгаряне.

Лорд Сиймор и капитан Белфаст са най-известните жертви на този портрет. И двамата твърдели, че видели пръстите на ръката да се мърдат, и двамата загинали в пламъците на пожар.

Рейтинг

5 3
4 5
3 3
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (3)

Изпрати
Симона
Симона
07.03.2014 19:48
много е зловещо особено за картината, изложена в музея Единбург ...
0
0
мари
мари
12.02.2012 18:50
Много интересно, човек би изпитал единствено страхопочитание!
0
0
мими
мими
18.01.2012 18:17
леле мале :ДД
0
0