Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Преподавател измислил елените на дядо Коледа

Преподавател измислил елените на дядо Коледа

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Преподавател измислил елените на дядо Коледа

Английският преподавател в семинария Клемънт Кларк Мур е кръстникът на елените на дядо Коледа. През 1822 година Мур написал стихотворение, което посветил на Свети Николай, и го прочел в тесен семеен кръг по случай Коледа.

Стихотворението, което преобърнало представите на съвременниците на Мур за добрия старец, се казва „Twas The Night Before Christmas” – „Беше нощта преди Коледа”, което е известно и като „Посещението на Свети Николай”.

Мур е първият човек, който описва Санта Клаус като възрастен червенобузест човек с кожух, който пристига на шейна, теглена от северни елени, и влиза в къщата през комина, за да остави подаръци на децата.

Мур дори дал имена на осемте елена на дядо Коледа – Dasher (Изумителен), Dancer (Танцьор), Prancer (Луда глава), Comet (Комета), Cupid (Купидон), Vixen (Кавгаджия), Donner и Blitzen.

Преподавател измислил елените на дядо Коледа

Последните два елена са с имена от немски произход и означават Гръм и Светкавица. Мур не искал никой да знае за стихотворението, тъй като бил уважаван преподавател и не можело името му да се свързва с лека поезия.

Но приятелка на семейството изпратила творението му в четен нюйоркски вестник и той го публикувал, като се уточнило, че авторът е анонимен. Едва след 22 години, Мур признал, че той е писал стихотворението.

В стихотворението се разказва как мъж, чиито жена и деца спят, се събужда от шум и вижда Свети Николай, който се приземява върху покрива на къщата му с шейна, в която са впрегнати осем елена. Той влиза през комина и оставя подаръци в чорапите на децата, които се сушат до камината.

Най-известният елен на дядо Коледа – Рудолф, известен с червения си нос, е създаден от Робърт Мей през 1939 година. Писателят измислил историята за Рудолф в детска приказка, а през 1949 година името на елена станало популярно покрай коледна песен, в която той бил главен герой.

Така елените на дядо Коледа станали девет. Рудолф е този, който е впрегнат най-отпред, той е и най-важният елен сред всички останали.

Червеният нос на Рудолф помага на дядо Коледа да намери пътя към домовете на децата, дори когато времето е мъгливо – тогава носът на Рудолф свети като фар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest