sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Коледни традиции

Коледни традиции

Нина НордНина Норд
Джедай
788547
Коледни традиции
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

През Средновековието религиозните празници са били на практика единствените празници. Затова хората са се опитвали да ги удължат колкото се може повече.

Така Бъдни вечер от един ден прераснал в дванадесетдневно празнуване. В богатите семейства било прието да се правят подаръци през всеки от дванадесетте дни.

Коледният венец е с лутерански произход. Това е вечнозелен венец с четири свещи. Първата се пали в неделя четири седмици преди Бъдни вечер като символ на светлината.

Коледни традиции

Всяка следваща неделя се пали по още една свещ. Последната неделя преди Бъдни вечер се запалват всички четири свещи, а венецът е поставен върху масата.

Камбаненият звън е отглас от зимните езически празници. Когато времето било студено, езичниците смятали, че слънцето е загинало, а злите духове са силни.

За да се прогонят злите духове, се изисквал много силен шум. Затова до ден днешен в много страни на Коледа има традиция да се звъни със звънчета, да се пее и да се вика едновременно.

На Коледа в цял свят се чува камбанен звън. По този начин хората приветстват раждането на Исус Христос. В Скандинавия камбаненият звън означава начало на празника, а в Англия – погребален звън за дявола и приветствие на Христос.

В скандинавските страни, а и в някои европейски страни се прави коледна елха за птици. Това не е истинска елха, а обилно количество трохи и семена, които се пръскат пред дома, за да ги кълват птиците.

Свещите са били важна част от езическите празници. С тяхна помощ се гонели студовете и тъмнината. В християнството свещите се смятат за допълнителен символ на значимостта на Исус Христос като спасител на света.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
54
47
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати