sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Богът-костенурка

Богът-костенурка

Богът-костенурка

Стотици жители на индийско селце в източната част на страната отказват да предадат на властите рядък вид костенурка, защото са убеден, че това е прероден бог.

Вярващи от цялата страна се събират в храма в Кендрапара, за да пеят религиозни химнове, да окичват храма с гирлянди от цветя и плодове. Това, което правят с костенурката, е в разрез с индийските закони.

Според законодателството гангските сладководни костенурки са защитени и всеки, който ги отглежда без специално разрешение, може да бъде осъден на затвор и огромна глоба.

Но няма сила, която да накара вярващите да предадат костенурката на властите. Непреклонните жители на селото твърдят, че върху корубата на костенурката има свещени символи.

Богът-костенурка

Според тях това е знак, че тя е превъплъщение на бога Джагернаута. Знаците върху корубата на костенурката приличат на изображението на очите на най-почитания в местния район бог.

Природозащтинците твърдят, че някои млади костенурки имат такива шарки, които с времето изчезват, но разгневената тълпа ги изгонила с тояги, когато се опитали да спасят костенурката.

В южната част на Индия вярващи носят дарове на друго божество, преродено в крокодил. Той е стар и живее в плитко езерце до селски храм в щата Керала.

Местните смятат, че крокодилът, който е известен сред тях като Бабиа, изпълнява човешките желания. Затова около езерото всеки ден има тълпа хора, като всеки се моли за нещо на крокодила.

Хората носят на крокодила варени кокошки, сладки оризови топчета, които животното с наслада изяжда. Досега Бабиа не е нападал хора. Местните вярват, че той изпраща молбите им до самия бог Вишну.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 6
4 5
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати