Защо хора стават серийни убийци

Защо хора стават серийни убийци

Човек понякога се пита какво кара хората да извършват подобни зверски престъпления като серийните убийства. Провеждани са много различни проучвания с надеждата да се даде отговор на този въпрос.

Резултатите водят до оформянето на две теории. Първата идея е, че серийните убийства са причинени от анормалност в предния дял на мозъка. Другата теория е, че те, серийните убийци, се раждат от обстоятелствата.

В интерес на истината стряскащ брой осъдени на смърт престъпници са клинично диагностицирани с мозъчни увреждания. Старателното изучаване на профилите на много серийни убийци показва, че мнозина от тях са претърпявали жестоки травми на главата и най-вече в предния дял, когато са били деца.

Предният дял е разположен в най-предната част на мозъчните полукълба. Смята се, че той е отговорен в голяма част за поведението, което способства за стабилните и адекватни социални отношения.

Отличен пример за сериен убиец е Албърт Фиш, вампирът от Бруклин. Той претърпял жестока травма на предния дял, когато на седемгодишна възраст паднал от едно черешово дърво и си ударил главата. След инцидента се оплаквала от постоянни главоболия. Започвал да проявява склонност към насилие и нездрав интерес към садомазохистични занимания.

След години убил и изял десетгодишно момиченце, а увреденият преден дял е основен заподозрян в превръщането на един човек в сериен убиец.

Но един по-задълбочен поглед навежда на мисълта, че всъщност гените са първопричината за серийните убийства. Възможно ли е всички ние да сме генетично закодирани като серийни убийци?

Мозъчните увреждания не биха могли да бъдат мотиватор за всички серийни убийства. 46% от известните серийни убийци нямат травми на предния дял или на друга част от мозъка.

Обстоятелствата са друг аргумент за появата на серийните убийства. С усъвършенстването на профилирането на серийните убийци излизат наяве много прилики в тяхното минало и техните повтарящи се действия.

Много тях имат травматично детство и обикновено са били жертва на физическо или психическо насилие. Голяма част от този тормоз се дължи на майките на серийните убийци. Повечето от тях убиват или за лична изгода, или за удоволствие, обикновено сексуално.

Много серийни убийци са казвали в интервюта, че убитите от тях хора са приличали по някакъв начин на човек, който ги е наранявал и измъчвал в миналото.

Много генетични заболявания се носят от жената и се предават и активизират в нейното мъжко поколение. Голяма част от серийните убийци са били тормозени от майките си. Възможно ли е майката да предава на сина си генетична предпоставка към насилие? Това би могло да обясни причината, поради която серийните убийци са предимно мъже.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати