Най-фантастичните дървета в света

Най-фантастичните дървета в света

Една от най-атрактивните гледки във филма „Аватар” са невероятните дървета в горите на Пандора. Но за да видите наистина фантастични дървета, не е необходимо, да летите в Космоса.

На Земята съществуват около сто хиляди вида дървета. Те ни служат вярно, като ни снабдяват с кислород, плодове и дървесина, за да правим от нея мебели, къщи и хартия.

Сред дърветата на планетата ни има наистина уникални екземпляри. Един от тях е гигантската секвоя, наречена Генерал Шърман. Тя расте в Сиера Невада в Калифорния и е висока осемдесет и три метра.

Тежестта на Генерал Шърман е над шест хиляди тона .Предполага се, че дървото е на около 2700 години. Всяка година дървото се увеличава с дървесина, която може да се добие от осемнадесет метрово дърво. Това дърво е най-големият жив организъм на планетата.

Най-фантастичните дървета в света

Треперещият Гигант, който расте в Юта, представлява огромна колония от трепетлики, които се разпрострита на сто акра. Всички дървета произлизат от една и съща коренна система.

Треперещият Гигант се състои от 47 000 дървета, а колективната й тежест е над шест тона и половина, като по този начин това е най-тежкият жив организъм на планетата. Гигантът е на осемдесет хиляди години.

Дървото Туле, което се намира до град Оахака в Мексико, има обхват на ствола петдесет и осем метра. Смята се, че дървото Туле е на около две хиляди години.

Дървото на Живота се намира в Бахрейн и е най-самотното дърво в света. Това е мескитово дърво, което е разположено на най-високата точка на безплодната пустиня на Бахрейн, на стотици километри от други дървета.

Смята се, че корените му се разпростират на огромно разстояние до водоносните слоеве. Това дърво е на над четиристотин години. Тайната на дървото на Живота обаче не е в неговия размер, възраст или форма, макар да е много красиво.

Най-странното е, че расте на място, което е абсолютно безплодно и сякаш самото то излъчва живот. Хората смятат, че едно време тук се е намирала библейската Райска градина.

Волемията, която расте в Австралия, е на двеста милиона години. Всъщност на толкова е най-старото открито вкаменено дърво, а волемията е единственото живо дърво, представител на този старинен вид растения.

Преди 177 години близо до град Натал в Бразилия рибар посадил дърво кашу, без да знае, че то е с генетична мутация. Тя е причината дървото да се разпростре на почти два хектара площ.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати