Въздействието на докосването

Ръкостискане

Когато общуваме, ние често забравяме, че докосването е част от възприемането на света. Дори лекото докосване може да промени мисленето ви.

Така например клиентите, които са леко докосвани от келнерките, след това оставят по-щедър бакшиш отколкото онези, които не са усетили допира на ръката й, дори без да са го осъзнали.

Когато леко докоснете ръката на някого, когото молите за помощ, има по-голям шанс да ви помогне, отколкото ако сте на един метър разстояние.

Докосване

Силата на лекото докосване на рамото не се оценява по достойнство. А точно то засилва отстъпчивостта на хората. Ако някой докосне рамото ви, вие ще сте по-добронамерени към него.

Ако докосването, което трябва да е съвсем леко, се повтори още веднъж, добронамереността ви към дадения човек ще нарасне двойно. Това не е реакция, която можете да контролирате.

Общуване

Като цяло обаче това важи най-вече за мъже, докосвани от жена. Ако ги докосне мъж, в тях се пробужда лека агресия. При жените няма значение какъв е полът на докосващия.

Докосването е символ на власт. Хората, които често докосват другите, обикновено са със социален статус, по-висок от техния. Смята се, че хората, които докосват другите, имат голяма власт в обществото.

Докосването има различни форми и затова може да предаде различни емоции. По време на експеримент доброволци трябвало да стоят с гръб към докосващите ги хора.

По докосването те трябвало да разберат каква емоция изпитва човекът, който ги докосва – симпатия, любов, страх, гняв, погнуса. Точността на позналите какви точно са емоции била над осемдесет процента.

Рейтинг

5 7
4 4
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
дани
дани
05.09.2011 22:22
Съгласна съм с всички твърдения, от опит отдавна зная това! И освен всичко друго, аз знам доста за човека, който ме е докоснал, от момента на докосването. Не мога да обясня как се случва това. Обикновено не греша в преценката си за хората, благодарение на този вид контакт с тях, а някой просто са ми противни. Но други пък ми доставят радост, карат ме да се чувствам добре. Може и да няма логика, но съм уверена, че не греша. Е, докосвайте се по-често!
4
0