Между расата и еволюцията има връзка

Между расата и еволюцията има връзка

Американски учен доказва, че мозъкът при африканците е по-слабо развит. Новата теория на американски учен разбуни научните среди в САЩ и Европа, но доводите му изглеждат научно издържани.

Наскоро Брус Лан, професор по генетика от Университета в Чикаго, представи пред научната общественост резултатите от свой ДНК-анализ, според чието тълкуване при едни хора се наблюдават признаци за бърза еволюция на мозъка, а при други такива липсват.

Този извод провокира нови горещи спорове за връзката между расата и интелекта, в които за пореден път се преплитат научният подход и чисто психологически елементи.

В своето изследване проф. Лан твърди, че генетичните изменения през последните няколко хиляди години са обвързани с размера на мозъка и нивото на интелекта и публикува карти, показващи, че тези изменения са широко разпространени в Европа, Азия и двете Америки, но не и в Африка на юг от Сахара.

Още през 1994 г. други двама психолози изказват мнението, че ниските показатели на афроамериканците в тестовете за интелигентност имат генетичен компонент и не са само следствие от социалните фактори.

Днес 37-годишният Лан твърди, че не си е поставял предварително за цел да свърже расата с интелекта и да стигне до подобни резултати, но научните данни показват, че при някои човешки популации гените на интелекта могат да бъдат по-добри, отколкото при други.

Интересите на Ланг са свързани именно с човешкия мозък. Въпреки че ДНК на шимпанзето и човека съвпада на около 96%, мозъкът на хомо сапиенс е 4 пъти по-голям. Затова много учени смятат за логично да се търси пропорционална зависимост между размера на мозъка и интелигентността.

Групата на Лан се е съсредоточила върху изследване ролята на 2 гена – АSPM и микроцефалина, свързани с размера на мозъка. Хора с дефекти, на който и да е от тези гени се раждат с 3 по-малък мозък от нормалния.

Статистическият анализ на моделите на ДНК показва, че новите мутации на всеки от двата гена бързо са се разпространявали в някои човешки популации и очевидно са им давали предимства пред другите. Такива мутации обаче се срещат по-често извън пределите на Африка.

Според проф. Лан една от мутациите, възникнала преди около 40 хиляди години, по време съвпада с първите рисунки, намерени в пещери както в Западна Европа, така и в Сахарска Африка.

Друга мутация, срещаща се често в Близкия изток и Европа, е на възраст 5.8 хиляди години, т.е. съвпада с появата и развитието на градската цивилизация и писмеността.

Според изнесените данни, нито една от тези вариации не е разпространена в Африка на юг от Сахара и затова се прави изводът, че някои групи изостават от другите. Учените от водещ генетически център в Кеймбридж са провели повторен анализ на данните и са заявили, че са готови да признаят извода на Лан относно еволюцията на гените.

Рейтинг

5 5
4 4
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (13)

Изпрати
Monny Monsterr
Monny Monsterr
05.06.2015 23:46
Статията ви звучи расистка само защото е написано, че черните са по-глупави от белите. Но никой не споменава нищо за другите раси.

Но съм съгласна с TankoBG. Хората от различни раси имат различни особености. Черните наистина са по-силни и издръжливи и ги бива повече в спортовете. Нека за да спомена хората от азиатските страни, те пък са добре развити технологично - всичко, което съществува задължително го има в Китай и/или Япония. Има раси, които пък се характеризират с познаване на природните науки.

Разбира се, винаги има изключения. Не е задължително всички хора от дадена раса да умеят едни и същи неща. Не ме разбирайте погрешно - съвсем не съм расистка и не искам да звуча като такава. За мен всички са равни. Просто казвам, че от научна гледна точка се различаваме както външно, така и чрез много други особености.
0
3
SmartHuman
SmartHuman
05.05.2014 17:43
Абе, българи, освен, че сте големи хейтъри и злобари, сте и абсолютни коне с капаци и смятате, че съществува само вашата истина! Всички раси имат силна ксенофобия едни към други, но това не значи, че всяка раса си няма своя култура, език, писменост и традиции.Да, черните хора наистина, като по-южен народ, са по-темпераментни, но това не означава, че са по-глупави от белите. Много от тях, които са избягали от Африка и са се смесили с европейците са се изучили и са придобили манталитета на белите. Да, белите имаме повече напредък в науката и изобретенията,благодарение на това, че сме имали повече бунтари дори и в това време на европейската история когато напредъкът на науката е бил възспиран от догмите на Църквата, например. Но пък и негрите, и азиатците, и индианците дори са си имали своя култура, която ние белите, поради неразбиране винаги сме наричали "по-примитивна" и "по-неразвита", при положение, че не е задължително да е точно така, просто другите раси са с по-различна култура от културата на белите, с по-различно светоусещане са от нас.
3
8
Пешо
Пешо
24.12.2013 20:51
Маймуната си е маймуна а фюрера с негри не се е занимавал
8
1
Мария
Мария
28.10.2013 15:38
Тази статия е толкова расистка, че ме беше срам да я чета! Това са хитлеристки разсъждения. Бих се засрамила да я публикувам на ваше място!
1
13
TankoBG
TankoBG
10.04.2013 08:28
Само погледнете различните породи кучета. В справочниците всяка порода се характеризира с различни: интелект, податливост към заболявания, доброжелателност, възпитание ....... и така и така и така нататък.
Същото е и при хората.
8
0
една балгарка
една балгарка
26.01.2012 00:21
100% ВЯРНО...живя в Лондон..тук се опитват да смесват бели с 4ерни за да подобрят гена на 4ерните..за сажаление се срещат бели индивиди..от двата пола които заради материални интереси с удоволстжие се 4ифтосват с негрите...а те са много ама наистина много по глупави и ниско интелигентни от бялите.....а може би това ЦЕЛТА ТЪПА ТЪЛПА 4ЕРНИЛКИ ЛЕСНИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ И МАНИПОЛАЦИА..
6
3
GrammarPolice
GrammarPolice
08.12.2013 05:00
По вашата логика,вие сте чернилка, поне ако съдим по граматиката ви.
6
3
кирил
кирил
28.08.2011 23:19
Драги ми смехурковци , задайте си тъпия въпрос -какво е определящо за еволюцията и развитието на мозъка и интелекта?
Ами средата на живот и климата , нормално е тези на юг да не променят своя еволюционен статут защото физиологията им не изисква това.Нека разгледаме нашите тела, ние сме голи(т.е. имаме малко или никакво окосмение) тоест нашите тела са напълно пригодени за живот в екваториални и суб екваториални климатични зони .Освен това хората там не са на върха в хранителната верига, еволюцията би дарила тези хора не с по-висок интелект а с повече физическа сила и издържливост .
4
1
r
r
02.08.2011 01:49
Това изследване не открива нищо ново. Отдавна се знае, че негрите (в САЩ) имат много по-ниски резултати (оценки) на тестовете в училище от белите американци, азиатци, индийци и т.н. Негрите са добри спортисти, музиканти и говорят много (някои стават адвокати), обаче точните науки (математика, физика, ) са им слабото място. Аз досега не съм виждал негър-програмист или негър-ядрен физик. А негрите (в САЩ) имат еднакви условия с хората от всички други раси тук.
7
1