Защо делфините не кървят до смърт

Защо делфините не кървят до смърт

Защо делфините не кървят до смърт? Морските бозайници са известни с това, че огромните им рани зарастват изключително бързо.

В писмо до журнала за експериментална дерматология Journal of Investigative Dermatology ученият от университета Джорджтаун Майкъл Заслов припомня няколко документирани случая на сериозни инциденти с делфини.

Симпатичните животни били ранени от акули. Ухапванията били по-големи дори и от футболна топка. Но зараствали само за седмици, без да оставят никакви белези, без мястото да се инфектира. Дори без морските бозайници да изпитват болка.

"Това наистина е поразително. Не бих повярвал, ако го видя при човек. Делфинът е животно, еволюирало в океана без ръце и нозе, което плува по-бързо от нас, има интелигентност, която навярно може да се съизмери с нашата социална и емоционална сложност, и което са самолекува по начин, който е направо извънземен в сравнение с това, на което сме способни ние", изумен е Заслов.

В своята работа ученият изучава възможностите на животните за самолечение. Например антимикробните свойства в жабешката кожа или възможността за лечение на рака, която дават морските кучета.

Според Заслов няколко фактора обуславят забележителното зарастване на раните по делфините. Първо, те не кървят до смърт, дори когато имат огромни отворени рани. Ученият обяснява това с факта, че най-вероятно бозайниците използват механизма си на гмуркане, за да "пресекат" кръвотечението и да го насочат към по-маловажни части от тялото, за да има възможност кръвта по раната да се съсири.

Второ - по време на заздравяването, не се наблюдават никакви признаци на инфектиране на раната. Кожата и маста на делфините съдържат съставки с антибактериални свойства. Те предотвратяват възпаления.

Заслов обяснява също, че делфините не показват и типичните реакции на болка. Обикновено дълбока и сериозна рана се отразява на поведението на животните, променяйки хранителните им навици за няколко седмици. Делфините обаче се държат наистина извънземно - хранят се нормално, свидетелстват много гледачи на бозайниците.

В рамките само на няколко седмици делфините напълно заменят липсващата тъкан, независимо от размера й. Възможно е тази регенеративна способност да се дължи на специални стволови клетки, които възстановяват цяла част от тялото си - крак или опашка, например.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 9
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (7)

Изпрати
Х
Х
26.08.2011 18:26
Само 2 думи на един българин. Безпричинно значи, я помисли пак, че само като кажеш безпричинно, ми става ясно колко си в час с действителността. Всичко е резултат от действията(бездействията)на хората. Едно куче за да нападне "беззпричинно" 100% има причина и това сме ние със своето отношение към тях. Как искаш да реагира едно гладно и постоянно гонено, бито и измъчвано животно ? Със страх от хората разбира се, а страхът води до подобни действия. Естествено, че и при животноте има характер, който е вроден, искам да кажа, че има и добрички и не чак толкова, но все пак нямат нищо общо с хората, които безпричинно са способни на зверства, които и зверовете не вършат дори и с причина.
3
0
maria
maria
31.07.2011 14:15
За мен животните са по-умни и добри от хората, защото са безгрешни. Нараняват, ако ти ги нараниш. А ние винаги сме зли. А за делфините, те са най-невинните в морето.
3
1
Fairy
Fairy
28.07.2011 10:28
Не съм чела историята на това кученце, за което Диди разказва. Направо щях да се разплача. Обожавам животинките, особено кучетата. Но колкото и да не ми се иска да го призная, по-големият процент от хората са ужасни спрямо уж по-глупавите и по-слаби от тях. Гледала съм такива страховити неща, че въпросните извършители просто не заслужават да са живи. Щом можеш да посегнеш на животно без причина и то да го измъчваш, значи ти не си качествен и стойностен човек. Ако не можеш да обичаш нещо толкова невинно - не можеш да обичаш и хората.

А за делфините - прекрасни са и сигурно имат още много какво да ни покажат . . .
2
0
Един българин
Един българин
28.07.2011 03:05
И само да допълня специално за Диди - слизал съм в около 6 метра дълбок пресъхнал кладенец да извадя куче с голи ръце, и още примери мога да дам за мен и за други хора, но не искам да ставам многословен. Така че, недей да си толкова сигурна за тия 100 процента.
1
0
Един българин
Един българин
28.07.2011 02:57
Хайде, стига с тия крайни хомофобски изказвания, които при това нямат нищо общо с темата. Истината е, че и сред животните, както и сред хората има и добри, и лоши. Аз пък съм бил нападан напълно безпричинно от бездомни кучета, и то на центъра на Варна, а има и много случаи на убити деца, че и възрастни от кучета, но това в никакъв случай не омаловажава случая, разказан от Диди.
Що се отнася до това качество на делфините, наистина звучи невероятно, но какво ли няма в природата.
0
1
Цвети
Цвети
27.07.2011 14:23
Диди, съгласна съм с теб, защото по-големи животни от нас хората няма.
0
0
диди
диди
26.07.2011 16:06
Колко пъти вече трябва да казвам че делфините са и по-добри и по-умни от хората.Вземете дори едно бездомно куче, което хората гонят и пребиват.Едно такова куче преди 10 години в Шумен беше намерило в един контейнер, захвърлено новородено бебенце. Разкъсало найлоновата торба, в която са го изхвърлили родителите и го занесло при своите кученца. После ходело и лаело по всички хора, за да му обърнат внимание и завело до своите кученца едно семейство, което обърнало внимание на лая му. За това куче пишеше в списание паралели. Не зная дали някой е осиновил това добро куче после, но зная едно, ние хората се имаме за най -великото творение на Вселената и не признаваме нищо и никой друг да е над нас. Ако трябва човека да спаси куче или делфин, ще го направи ли? 100% не, но животните ни пазят,обичат и спасяват.
4
0