Невероятни метеорологични аномалии

Невероятни метеорологични аномалии

Дори в скучната на пръв поглед наука като метеоролгията, която се занимава предимно с прогнози за времето, има свои чудеса и невероятни аномалии.

Една от тях е лунната дъга. Обикновената дъга през деня се образува от разсейване на слънчеви лъчи върух капчици вода във въздуха. Това явление се наблюдава след дъжд или до водопади.

Много по-рядко може да се види лунна дъга, която се получава благодарение на лунната светлина. Това се получава, когато пълната луна е ниско над хоризонта.

Едно от местата, където лунната дъга се появява често, са водопадите в Камберлънд, Кентъки.

Друго странно метеорологично явление са миражите. Те се появяват когато лъчите на светлината се пречупват в горещия въздух, като показват предмети, които се намират зад хоризонта.

Най-често може да се види водна повърхност, която всъщност е отражение на небето. Такова явление се наблюдава често в пустинята.

Хало – това е светещ пръстен около Слънцето, а понякога кръговете са много. Хало се образува около Слънцето заради висока влажност, това става при наличието на миниатюрни кристалчета лед, когато лъчите на светлината се пречупват многократно в горните слоеве на атмосферата.

Понякога такива пръстени се образуват около Луната и около някои по-ярки звезди.

Коланът на Венера – това е явление, когато вечер зад прашния въздух между небето и хоризонта се появява ивица розово или кафеникаво небе.

Сребристи облаци – това са облаци, които са високо, те отразяват слънчевата светлина, когато Слънцето се е скрило зад хоризонта. Понякога ви се струва, че тези облаци светят.

Северното сияние, известно като Аврора Бореалис, се наблюдава до полюсите и се получава заради йонизацията на горните слоеве на атмосферата с високоенергийните частици на слънчевия вятър.

Виж повече

Рейтинг

5 6
4 2
3 5
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати