Всеки може да чете мисли

Всеки може да чете мисли

Всеки може да чувства емоциите на другите, да разбира чувствата и мотивите на поведението им, както и да погледне на света от тяхна гледна точка.

Как в човека се генерира състрадание и съчувствие до ден днешен не е ясно. Всички ние сме читатели на мисли. През 1996 г., по време на изследване на мозъка на макак, изследователи се натъкнали на странно струпване на клетки в предмоторната кора – област в мозъка, отговорна за планиране на движенията.

Тези клетки се активирали не само когато маймуната изпълнявала определени действия, но и когато наблюдавала действията на другите маймуни и хора.

Тоест реакцията на клетките била еднаква и в двата случая. Тъй като клетките отразявали действията на другите, неврофизиолозите ги нарекли огледални неврони.

Всеки може да чете мисли

Експерименти потвърдили съществуването на огледални неврони и при хората. Тези клетки отразявали и усещания, както и емоции. Наличието на огледални неврони при човека предоставя възможност да се поставим на мястото на друг човек.

При работата на огледалните неврони ние направо се намираме в разума на другия човек. Смята се, че когато взаимодействаме с някого, правим повече, отколкото само да наблюдаваме поведението му.

Предполага се, че ние създаваме в себе си представа за мислите, чувствата и емоциите на този друг човек, тоест за известен период ние се превръщаме в него.

Ние споделяме не само действията на другите хора, субективните им емоции и усещания, но и невронните вериги за активация на подобни действия, емоции и усещания.

Смята се, че огледалните неврони не са правилно разпределени и не работят правилно при хора, които страдат от аутизъм, затова болните не могат да разберат психичното състояние на други хора.

Виж повече

Рейтинг

5 11
4 8
3 5
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (19)

Изпрати
Тони
Тони
22.08.2014 15:06
Излиза, че щом не мога да чета мислите на другите, значи съм аутист...
2
1
Monny Monsterr
Monny Monsterr
28.02.2014 23:52
Според мен ние хората можем да правим много неща, които по принцип са свръхестествени за нас. Но не го осъзнаваме или може би не сме се усъвършенствали достатъчно. И както "30" е написал/а, може би цялата тази технология ни потиска и като че ли днешното поколение използва значително по-малко мозъка си. Защото за всичко важи израза "колкото е полезно, толкова е и вредно".
16
1
Валерия
Валерия
27.01.2014 20:52
Звучи абсурдно но мога да прочета мислите на повечето хора
13
0
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
26.01.2014 22:38
При четенето на мисли и навлизане в чуждото пространство на ближния ние влизаме в неговата аура и може да я изменяме в плюс и минус, което отваря врата за въздействия върху този човек от други НЛО.Както и несъзнателно да ставаме енергийни вампири.
12
0
Станислава
Станислава
27.08.2013 13:43
може ми как да не може ето този сайт чете мисли
1
1
бамби
бамби
28.07.2013 01:10
Лесно е има тема и книги Телепатия се нарича!Настройват се мозъчните вълни към другия-между близки е доказано,че имат телепатични връзки!
4
1
Мардж
Мардж
02.07.2013 12:18
реагирала,когато се движела маймуната...егати нали мозъка вижда движенията и ги анализира!?
0
0
30
30
29.12.2012 20:42
Ще бъде интересно,ако всички започнем да се поставяме на мястото на другия,когато започнем да му вредим или правим добро,или само да му пожелаем ИСТИНСКИ да му се случи нещо хубаво.....А после да започнем да мислим как да му гле'ам в паницата и да се чудя дали ме псува,лъже и т.н. и т.н.А колкото до свръхспособностите-наистина човек има тази дарба,но никога няма да я усети покрай тези технологии,изкуствени интелекти и заобикалящия ни свят в 21 век.
4
0