Загадката на съзнанието

Загадката на съзнанието

Къде свършва дейността на мозъка и започва дейността на разума? – няма учен, който да може да отговори на този сложен въпрос. Може би това е едно и също, но къде тогава се намира душата?

Дали тя също е разположена в мозъка ни? Кое е това, което формира мислите и чувствата ни? Досега няма нито един учен или философ, който да е намерил отговора.

Дълго време изследването на съзнанието се е смятало за изследване, което било извън нормалните рамки, защото не би могло да се изучи това, което е субективно.

Мозъкът участва във формирането на съзнателните ни мисли. С помощта на визуализация на главния мозък е наблюдавана активност на различните му части по време на създаване на мисли.

Вече е ясно, че с помощта на хирургическа намеса или при използването на определени химични вещества могат да бъдат осъществени промени в мозъка, както и в съзнанието.

Все още обаче не е ясно на кой стадий на работата на невроните мисълта се превръща в съзнателна. Компонентите на съзнанието може да са разхвърлени из целия мозък, затова не е ясно как те могат да работят заедно.

Все още е загадка и взаимовръзката между съзнателния и несъзнателния опит, който ни помага да решим редица проблеми, базирайки се на минали грешки и преживявания.

Има някои процеси – като дишането и сърцебиенето – които не зависят от нашите мисли и не е ясно дали те са свързани по някакъв начин със съзнанието ни.

Неотдавна стана ясно, че хората не взимат решения сами. Съзнанието ни може да е просто илюзия, тъй като с помощта на мозъчен скенер може да бъде предсказано с точност решението, което човек ще вземе.

Виж повече

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
DJoni
DJoni
24.08.2012 18:13
Поредната пропаганда от "пакета" включващ - човек е произлязъл от маймуната, бялата светлина в края на тунела е "блокаж" на мозъчните дейности и така нататък с цел да ни се втълпи, че това (материалното, физичното) е всичко, което е. "С помощта на хирург. намеса могат да бъдат осъществени промени в мозъка и съзнанието", а за обратния процес защо нищо не е писано - че има доказани лаб. експерименти, в които се отстраняват части от мозъка (има и хора родени буквално без мозък), но съзнанието остава и видимо човек няма никакви "аномалии" след това...Светът е дуален и трябва да се гледа и другата страна на монетата.Последното изречение е "преиначено", което е точно в стила на пресата. Истинският факт е, че решението/действието, което човек предприема (напр. да налее чаша вода) е било продиктувано от съзнанието няколко секунди преди мозъкът да "даде команда".Общо взето статията за мен е промивка...
4
0
Тeddi
Тeddi
13.07.2012 22:33
Съзнанието НЕ Е ИЛЮЗИЯ..!!
4
0