sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Какво са муските

Какво са муските

свещи

Отдавна е ясно, че каквито и постижения да има цивилизацията, нищо не може да замени онова, което е изпитано от хилядолетия. Да защитиш себе си и близките си от зли сили и трагични събития, да запазиш личното си щастие и благополучието на семейството се е наложило от дълбока древност. И макар строгото спазване на традициите вече да не е толкова актуално, отношението към муските, амулетите и талисманите почти не се е изменило и за много хора не е изгубило своята сериозност. Всички тези предмети са напълно реални и обикновени. Просто тяхното значение се е покрило с лека забрава, но е останала вярата в необикновените им сили.

Муските са най-често предмети, които имат изключителната функция да предпазват от физически нещастия и душевни травми. От древността в качеството си на муска се използват лук, чесън, мак, риболовна мрежа, камбанка, подкова и други предмети.

Лукът гони злите духове, отнема от маговете свръхестествените им сили и чар. От древни времена жените в Европа се страхуват да употребяват за готвене разрязана глава лук, която е престояла цяла нощ. Считало се е, че е попила зловредните влияния и по този начин е прочистила помещенията. Съществуват и много силни лукови заклинания.

Какво са муските

Чесънът също от езически времена е владетел на огромна езотерична сила. Неслучайно от хиляди години той се използва за защита от вещици, демони, вампири и лоши очи, а така също е ценна съставка на редица лечебни средства. И до ден днешен хората увесват връзки чесън в домовете си за защита от зли духове. Чесънът бил един от главните герои в тайнствата на бог Дионис. Не само на сватбените пиршества, но и по време на празници глава чесън задължително стояла пред всеки гост. Така тя го пазела от зли сили и болести.

В християнски времена по време на Русалиите девойки вплитали стръкчета чесън във венчето си, за да се преборят с нечистите сили и да получат чудодейни видения.

За разлика от "плебейския" вид на чесъна и лука макът привлича погледите със своята красота. След като цветето увехне, остава главичка, пълна с малки семенца, които са повече от 300 000. Точно затова хората считат растението за символ на плодородието.

Букети от такива главички пазели дома от зли сили и засилвали продуктивната сила на хората и животните в дома. Такава корона краси и главата на богиня Юнона.

Какво са муските

С особено силно въздействие е камбанката, която може да се носи като украшение на врата.

От векове се смята, че тя осигурява мощна защита срещу лошото. Също толкова популярни като муските са талисманите, които се носят, за да привлекат щастието и късмета. Сред най-известните е конската подкова, която трябва да е сложена с краищата нагоре, за да носи благоденствие. Тя е любим народен атрибут против уроки и зли духове. Особено много се купуват миниатюрни модели от злато и сребро. Счита се, че ако талисманът е близо до леглото, гони кошмарите и безсънието.

Само до преди столетие подковата била много популярна и се подарявала както сред аристокрацията, така и сред простолюдието. По традиция в деня на сватбата майката украсявала роклята на дъщеря си с малък талисман за сполука и най-често той бил именно подкова. Вярвало се, че по този начин се осигурява брачното щастие.

Подаръкът трябвало на всяка цена да бъде в младоженката по време на сватбата, както и във всеки друг момент, който има решаващо значение.

Много често талисманите изпълняват функцията и на амулети и едновременно пазят от лоши очи и привличат късмета. Най-изисканите талисмани са изработени от платина, злато или сребро, които пречистват енергийната атмосфера и носят закрила.

Глог - използвал се за изчистване на римските храмове от отрицателна енергия. Запалете клонки в новия си дом или в стая, в която има болни.

Дъб - желъдите се ползват за привличане на пари. Подарък от дъб носи щастие.

Ела - символ на безсмъртие. Използва се в ритуали, свързани с кармата и реинкарнация.

Калина - листата и плодовете на калината, ползвани като масла и благовония, увеличават психическата сила и способността за предсказване. Клонки от калина предпазват дома от мълнии и пожари.

Ябълка - дървото на Афродита. Използва се в любовната магия. При срязване на ябълката на две половини семената образуват пантаграма.

Камшиче - Защита и магическа сила, непробудно сапне.

Ангелика - Ангеликата е свързана с покровителството на ангелите, особено Архангел Михаил. Има ефект срещу чародейството, заклинанията и злите духове, използват се дръжките и листата.

Анасон - нансонът е билка, която пази от урочасване, семената се използват за правене на тамян и торбички с ароматен прах.

Асафотида - известна е още като Храна на боговете или Дяволски тор. Когато гори, тя излъчва изключително зловонен мирис, използва се за приготвянето на прогонващ или унищожаващ тамян, но никога в затворено пространство, използва се смолата, получена от корените на билката

Босилек- Смята се за пречистващ и оздравителен. Името му идва от базилиск, митично създание, което можело да убива с поглед. В древността растението било свързвано със скорпионите;считало се, че стръкче босилек, поставено в гърне се превръщало в скорпион. Според поверието дори помирисването на босилек водели до появата на скорпион в мозъка.Растениетоима дезенфикциращ ефект.Прочиства и освежава въздуха. Използват се листата и стъблото му.

Дафиново дърво - използва се при прогонването на духове, има прочистващ ефект, помага при борба срещу психическа атака, закриля при премахване на проклятие.

Какво са муските

Бензое - има натисептично и пречистващо действие, смолата му се използва за приготвяне на пречистващ и предпазващ тамян

Омайниче - помага срещу зли духове, някога е било засаждано в църковните дворове или се е носело закачено около шията като муска против "страшни видения", Считало се, че тази билка прогонва дяволите и кошмарите. Помага срещу психическа атака, исползва се цялата билка.

Бял очеболец(петолистник) - увеличава силата и мощта на муските и заклинанията, използва се цялото растение.

Детелина (червена) - детелината се използва за увеличаване на мощта на добрите заклинания и добрите намерения, подпомага чародействата, използват се цветчетата.

Здравец - използва се при прогонване на духове, при разваляне на магии и заклинания и при психическа самозащита. Използват се изсушените му листа и коренища.

Копър - против чародейство, за разваляне на магии, използват се семената му

Бъз - бъзът предпазва от магии, прогонва зли духове и предотвратява психически атаки, винаги искайте разрешение от растението преди да откъснете листата, кората или цветовете от него. По този начин оказвате уважение на Майката на бъзовия храст, която живее в него. Важно е също така и да съобщите защо се нуждаете от щедрите и дарове, използват се всички части от растението.

Чесън - защита от зли сили и магии, психически вампири, гори се стрит на прах.

Джинджифил - при водене на психически сражения, пречиства, използва се коренът му

Исоп - пречиства, използва се цялото растение

Люляк - носи мир и спокойствие, използва се цялото растение

Глухарче - предпазва, използва се коренът, листата, стеблото и семето

Риган - мир и хармония, закриля животните използва се цялата билка,

Мащерка - носи късмет и премахва отрицателни енергии, закриля, дава сили и кураж.

Маргарита - защитава и предпазва от всичко лошо

Див пелин - защитава, предпазва от зли духове и влияния, предпазва от нападения на диви животни, разваля заклинания, употребява се цялата билка

Коприва - използва се при прогонване на духове, разваляне на магии и заклинания, полезна при водене на психически сражения, използва се цялата билка и семената

Пачули - използва се в екзорсизма, спихическата самозащита и спихическите сражения, ползват се листата му.

Борови игли - закрилят, прочистват, при защита от психическа атака

Розмарин - прочиства, защитава и укрепва, притежава голяма мощ като съставна част на някакво благовоние, използват се листата му.

Седефче - седефчето е билка, която притежава изключителна сила и се използва както при атака така и при отбрана срещу магически сили, :"седефче за скръб", използват се листата му

Градински чай - предпазва от лоши обстоятелства и зли влияния, пази от отровни мисли, използват се листата му

Валериан - носи мир, предотвратява нападения и бой, успокоява, защитава домашните животни, използва се коренът му

Върбинка - билка с изключителна магическа сила, използва се в ритуалите за усилване на мощта на различни процедури, предпазва от психическа атака под формата на кошмари, придава допълнителна сила на магии и заклинания, употребяват се листата и стъблата.

Пелин - могъща билка защитаваща от зловредни влияния, считало се, че пази от дракони и от диви животни, закриля от психическа атака, използват се листата и стъблата

Бял равнец - увеличава мощта и силата на заклинания и магии, закриля, използва се за разваляне на магии и зложелателства, използват се листата и цветовете му.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 3
3 1
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати