Дъждът – основание да не ходиш на работа

Дъждът – основание да не ходиш на работа

В Португалия шефът прощава на подчинения си, че не е дошъл навреме на работа, ако навън вали. Понякога при проливен дъжд служителят може изобщо да не отиде на работа.

Играта дартс се е появила заради дъжд. Стрелци с лък били на състезание, но завалял дъжд. Те отишли в гостилница и започнали да се забавляват, като хвърляли скъсени стрели в мишена, която закачили на стена.

Дъждът няма миризма. Ароматът, който смятаме, че има дъждът, се отделя от актино и циано бактерии. Веществото, което насища дъжда с характерния аромат, се нарича геосмин.

В Уганда бурите и гръмотевиците се случват 250 пъти в годината.

Дъждът – основание да не ходиш на работа

Дъждът е първопричината за метеорологичните прогнози. Преди много години собственикът на американско радио бил застигнат от проливен дъжд и създал рубрика за прогноза за времето, която уточнявала кога ще вали.

През седемнадесети век в Англия бил приет закон за дъжда. Синоптикът, който не предсказвал вярно времето, бил осъждан на смърт и екзекутиран веднага.

В Ботсуана, където цари засуха, хората се поздравяват с думата „пула”, което в превод означава дъжд.

Човек може да остане сух в дъжда, ако е в пустинята. В пустинята вали, но капките изобщо не достигат до земята, тъй като се изпаряват под въздействието на горещия въздух.

Киселинността на обикновения дъжд е рН 5, 6. Ако показателят е по-нисък, дъждът се нарича киселинен. При рН 5, 5 загиват бактерии, а при 4, 5 загиват насекоми, земноводни и риби.

В американския град Уайнсбърг, щата Охайо, на 29 юли винаги вали и това се повтаря вече над сто години.

Всяка година върху земята се изливат 519 000 кубометра дъжд.

Един човек на сто милиона души страда от алергия към дъжд. Водата, попаднала върху кожата, предизвика отоци, а когато такъв човек попадне под проливен дъжд, може да загине.

Най-дъждовните места на планетата страдат от липса на вода през зимата. След сезона на дъждовете настъпва суха зима и хората са принудени да купуват вода.

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати