Как да повишим самочувствието си

Как да повишим самочувствието си

Повишаването на самочувствието отнема време. Като цяло човешкото възприятие е устроено така, че сме по-склонни да преувеличаваме недостатъците, отколкото да се съсредоточим върху положителните страни на нас и заобикалящите ни.

За щастие има няколко изпитани начина, благодарение на които можем да повишим самоувереността си. Това става бавно с предприемането на малки последователни стъпки. Все пак не забравяйте, че ясно изявеното самочувствие не бива да се бърка с арогантното поведение.

Инструкции:

1. Спрете да поставяте акцент върху отрицателните си качества. Постоянното самокритикуване може сериозно да увреди самочувствието ви. Хубаво е просто да сте наясно със себе си относно нещата, които искате да подобрите. Но не бъдете максималисти. Вместо това съставете план как най-ефективно може да работите за преодоляването на нещата, които не одобрявате в себе си.

2. Научете се да си правите комплименти. Определете добрите си качества и преимущества. Съставете списък на нещата, които наистина харесвате в себе си. Превърнете в навик ежедневното правене на комплименти към личността ви. Това няма да ви направи смешни или пък прекалено самовлюбени. Има разлика между това да бъдеш уверен и да бъдеш надут. Самонадеяността започва тогава, когато започнем да се държим така, сякаш сме по-добри от всички останали.

3. Включете се в някаква физическа активност. Спортът и упражненията винаги са допринасяли за по-доброто настроение, което от своя страна повдига и самочувствието и подобрява излъчването. Подобни занимания няма да ви позволят да отделяте време и внимание на депресивните си състояния, които понижават самочувствието.

Как да повишим самочувствието си

4. Давайте си по-често равносметка за постиженията ви до момента – дипломирания, кариера, участие и първи места в спортни състезания, или пък други неща, които са ви карали да се чувствате горд от себе си. Знайте, че сте способни да постигнете всичко, с което се заемете. Веднъж след като постигнете дадена цел, си поставете следваща и следваща.

5. Правете неща, за които знаете, че сте добри. Независимо дали става въпрос за определен вид спорт, градинарство, игри, чистене, косене на тревата, рисуване, пеене или друга дейност, която да ви доставя удоволствие, защото знаете, че се справяте перфектно с нея.

6. Отделете специално време за релакс и медитация. Това ще ви помогне да прочистите съзнанието си. Наблегнете на нещата, за които вече сте установили, че имат успокояващ ефект. Изгонете всички негативни мисли.

Виж повече

Рейтинг

5 4
4 3
3 1
2 3
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати